eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A korábban gondoltnál is rombolóbb a depresszió

A kezeletlen depresszió nemcsak az öngyilkosok számát növeli egy társadalomban, hanem a krónikus betegek - szívbetegek, cukorbetegek - gyógyulását is nagymértékben gátolja, tehát a társadalom egészének állapotát rontja - figyelmeztet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete legújabb globális jelentésében. A WHO 60 ország lakosainak adatait dolgozta fel.

A depresszió nem egyszerűen az érzelmekre ható kór vagy egy mentális betegség, hanem fizikailag is ártalmasabb, mint minden más krónikus megbetegedés - ezt állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezete 250 ezer ember adatainak feldolgozása után.

A WHO összesen 60 ország lakóit vizsgálta, és az eredményből kitűnik, hogy azok, akiknek krónikus betegségüket, cukorbajukat, ízületi gyulladásukat, szívelégtelenségüket depresszió is kíséri, sokkal rosszabb állapotban vannak, mintha csak alapbetegségükkel küszködnének.

A WHO tanulmányával egyszerre megjelenő tudományos cikkek szerint ez az első bizonyíték, hogy a depresszió akkor is rombol, ha áldozata végül nem lesz öngyilkos.

Egy másik, ugyancsak riasztó következtetés, hogy ha egy betegnek két veszélyes kórral kell megküzdenie, jobb eredménnyel teszi ezt, ha e két betegsége közül egyik sem a depresszió, mert a depressziós betegek sokszor képtelenek fizikai bajaikra figyelni, nem veszik be a gyógyszereiket, nem mennek felülvizsgálatra, és nem törődnek a rehabilitációval, a depresszió megfosztja őket gyógyulni akarásuktól, energiájuktól, koncentráló képességüktől.

Miközben a krónikus asztmások vagy érbetegek 90 százalékát kezelik a fejlett országokban, a depressziós betegeknek csak egyharmada jut el a pszichiáterekhez, tehát ha a depressziót felismernék és kezelnék az orvosok, akkor a társadalom egésze, egyéb betegségeket tekintve is jobb állapotban lehetne - vonták le a következtetést a WHO kutatói.

Pedig a fejlett országokban - ide tartoznak az uniós államok is - a számítások alapján minden, a depresszió kezelésére fordított 10 dollár egy újabb munkában eltöltött napot jelent, és ez közegészségügyi és gazdasági szempontból is nagyon jelentős - figyelmeztet a z ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×