eur:
390.54
usd:
364.32
bux:
68346.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Jöhetnek az emberi-állati hibrid embriók

Engedélyezte a illetékes hatóság, hogy kísérleti célokra emberi és állati sejteket egyesítve állítsanak elő a kutatók Nagy-Britanniában.

Az embriókutatások engedélyezéséért felelős HFEA azután döntött, hogy nyilvános konzultációt hirdetett, a társadalom pedig nem utasította el az elképzelést.

A kísérleti célokra előállított hibrid embriók 99,9 százalékban lesznek emberi, és csupán 0,1 százalékban állati eredetűek, és csak 14 napig hagyják majd fejlődni, mielőtt megsemmisítik azokat.

A tudósok azt remélik, hogy ezek segítségével megtalálják az olyan genetikai eredetű betegségek ellenszerét, mint például az Alzheimer-kór.

A HFEA nem enged teljes szabadságot: a hibrid embriók előállítását a kutatóknak egyénileg is kérvényezniük kell.

Sok kell, nincs elég

Szinte már közhelyszámba megy, hogy az őssejtkutatás az orvostudomány legígéretesebb területe. Az ötnapos embrióból kinyerhető őssejtek a tudósok számára legértékesebb tulajdonsága, hogy bármilyen sejttípus kialakulhat belőlük.

A kutatók biztosak abban, hogy az őssejtek segítségével idővel az olyan, jelenleg gyógyíthatatlan betegségek is visszafordíthatók lesznek, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór.

A kutatáshoz embriók ezreire lenne szükség, csak nagyon kevés áll azonban rendelkezésre, hiszen kinyerésükhöz műtétre van szükség.

Örülnek, bírálják

A tudósok üdvözölték a döntést. "Ez nagyszerű hír. Pozitív nemcsak a munkánk, hanem általában a brit tudomány szempontjából, és azt reméljük, hogy olyan új technológiákat segít majd kidolgozni, amely mindenki számára hasznot hoz" - mondta a Newcastle Egyetem munkatársa, Lyle Armstrong.

A módszer ellenzői szerint azonban hibás döntést hozott a HFEA. Az egyik orvosi etikai kérdésekkel foglalkozó szervezet munkatársa szerint a határozat sérti az embriók jogait.

"Az embriót nemcsak az élettől fosztják meg a kísérletek során, de az emberi szülőktől is. Már pusztán a létrehozásával is elembertelenítik" - jelentette ki Helen Watt.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×