eur:
389.15
usd:
361.81
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Leopárdot esznek az óriási csimpánzok

Egy helyi legenda szerint a kongói őserdő mélyén élő majmok oroszlánokat esznek, halat fognak és vonyítanak a Holdra. Európai tudósoknak sikerült a szokatlan csimpánzok közelébe kerülniük, és ha nem is igazolták a legendát, figyelemre méltó felfedezéseket tettek.

A főemlősök élőhelyéhez nyugati kutatók sokáig nem jutottak el a térségben dúló harcok miatt. Végül azonban sikerült, és a tudósok először nem akartak hinni a szemüknek: a csimpánzok szokatlanul nagyra nőttek, egyedülálló kultúrával bírnak, és kifejezetten kedvelik a nagymacskák húsát.

Cleve Hicks, az Amszterdami Egyetem kutatója részletesen beszámolt megfigyeléseiről, miután másfél évet töltött Közép-Afrika dzsungelében.

Az egyik legmeglepőbb felfedezésük az volt, amikor csimpánzokat egy leopárd teteméből láttak falatozni. Abban nem lehettek ugyan biztosak, hogy a főemlősök végeztek az állattal, de megértették, miért tartják az itteni csimpánzokat oroszlánevőknek.

Bátrak

Figyelemre méltó az is, hogy az itt élő főemlősök egyáltalán nem félnek az embertől. Sőt, olyan magabiztosak, hogy sokszor a földön elkészített "fészkekben" alszanak, amit máshol még nem figyeltek meg.

"Hogy alhatnak a földön, amikor oroszlánok, leopárdok, elefántok, bölények és más veszélyes állatok kószálnak erre?" - tette fel a kérdést Cleve Hicks.

A szakember szerint a méretes csimpánzok valószínűleg vadásznak az említett állatok egy részére, így azok inkább békén hagyják őket.

Erősek

A kutató hozzátette: a főemlősöknek egy meglehetősen nyers, de igen hatékony problémamegoldási módszerük van. A tudósok több száz széttört csigaházat és kemény héjú gyümölcs maradványait találták meg, láttak csimpánzokat, amelyek termeszvár-darabokat aprítottak a sziklákon, és egy teknős maradványait, amelyet szinte biztosan a helyi nehézfiúk törtek darabokra.

A kutatók által egy közeli településről Bili csimpánzoknak elnevezett állatok - sok afrikai társukhoz hasonlóan - növényi szárakkal pecáznak hangyákat, csakhogy itt némely eszköz hossza elérte a két és fél métert is!

Lenyűgöző a főemlősök érintetlen populációja is, amely szinte egyedülálló a világon. A tudósok 7 ezer négyzetkilométert fésültek át, és mindenütt Bili csimpánzokkal találkoztak.

A szakemberek ugyanakkor félnek attól, hogy a kormányzati hatalom teljes hiánya a Bili csimpánzokat is végveszélybe sodorhatja, mert legyenek bármilyen erősek és magabiztosak, az ember fegyverei ellen nem védekezhetnek.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×