eur:
388.39
usd:
360.88
bux:
68648.18
2024. május 7. kedd Gizella

Rendkívüli lelet, amely bizonyítja a bibliai uralkodó létezését

A bibliai események és helyszínek kutatói számára nagyon fontos felfedezést tett a British Museumban egy osztrák régész. Egy ékírásos agyagtáblát talált, amely Krisztus előtt 595-ből származik, és a babiloni király, Nabú-kudurri-uszur uralkodását bizonyítja.

A tábla szövegét most először sikerült megfejteni. A szöveg a kutatók szerint bizonyítja a babiloni király uralkodását, akit eddig leginkább az Ószövetségből, Jeremiás könyvéből ismerhettünk.

A táblán olvasható Nabú-kudurri-uszur neve, aki egész hadseregével Jeruzsálem ellen vonult.

Az ékírásos szövegben emellett szerepel az is, hogy az uralkodó hogyan költötte el a birodalom és Marduk templomának kincseit, például a függőkert építésére, amely a világ hét csodája közül az egyik.

A király a hatalmas birodalom erőforrásait elsősorban a főváros, a több százezres lélekszámú Babilon építésére használta fel.

Rendkívül ritka, hogy egy bibliai alakról nem bibliai források is rendelkezésre álljanak. A táblát egy osztrák professzor, Michael Jursa fedezte fel, aki csapatával kutatómunkát végzett a múzeumban.

A tudós 1991 óta munkálkodik a British Museumban, eddig csaknem 100 ezer táblát vizsgált meg.

Az ékírás egy nagyon régi írásmód, amelyet háromezer éves története során csaknem 15 nyelven használtak. A világon kevesen vannak, akik képesek kiolvasni.

A most talált lelet szerencsére olyan állapotban van, hogy az osztrák professzornak mindössze néhány percébe került, hogy megfejtse. A tábla egyébként 1920 óta van a múzeumban, eddig azonban senki nem foglalkozott vele behatóbban.

A lelet - amelynek pontosan meghatározható a kora - sokak szerint mind a vallásos emberek, mind a történészek számára sokat jelenthet.

II. Nabú-kudurri-uszur Krisztus előtt 605 és 562 között élt, az Újbabiloni Birodalom egyik legismertebb királya volt. Sikeres hadvezér volt, főleg Egyiptomban ért el eredményeket.

A babiloni leletekben kiváló katonaként és erőskezű országvezetőként jelenik meg. A zsidó-keresztény-iszlám hagyományban mint Jeruzsálem kegyetlen elpusztítója és a zsidók rabságba hurcolója ismert, azonban a Bibliában Dániel könyve hangsúlyozza érdeklődését a vallási kérdések iránt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×