eur:
391.34
usd:
361
bux:
73384.22
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Lila színben fluoreszkáló békát fedeztek fel - nézze meg!

Tudósok 24 új állatfajt fedeztek fel Suriname hegyvidékén. A legérdekesebb egy béka, amelynek a hátát fluoreszkáló lila színű csíkok díszítenek.

Különleges esemény, hogy egyszerre ilyen sok új fajt fedeztek fel. Ez általában rovarokkal szokott előfordulni, most viszont eddig ismeretlen béka- és halfajokat fedeztek fel.

A kutatók a suriname-i Nassau-fennsíkon igyekeztek feltérképezni. A világtól elzárt területen sincsenek biztonságban az élőlények, figyelmeztetnek, több fajt veszélyeztet az illegális aranybányászat.

A fennsíkon négy új békafajt, hatféle halat, 12 ganéjtúró bogarat és egy új hangya-fajt találtak.

A 13 kutatóból álló csapat talált 27 olyan állatfajt is a területen, amelyek korábban csak Guayanában éltek. Van köztük egy ritka páncélos harcsa, amelyről már azt hitték, hogy kihalt, mert az utolsó példányról ötven évvel ezelőtt számoltak be.

A kutatást két bauxit-bányászattal foglalkozó vállalat támogatta, és az egyik célja az volt, hogy felmérjék az ásványkincs-tartalékokat. A kutatók találtak is bauxitot, de azt a közeljövőben biztosan nem termelik ki - legalábbis a két szponzoráló cégnek nincsenek ilyen irányú tervei.

Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×