eur:
391.38
usd:
361.11
bux:
73511.06
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Meglepő tanulmány: minden másként történt az ősemberekkel?

Brit kutatók megcáfolták az a széles körben elterjedt elképzelést, miszerint az ősemberek csak akkor kezdtek el felegyenesedve járni, amikor lejöttek a fáról. Egy friss tanulmány szerint őseink már akkor kifejlesztették ezt a képességet, amikor még a fákon éltek.

A hagyományos elképzelés szerint csak akkor álltak két lábra az ősemberek, miután lejöttek a fáról, és az erdőkből a kelet-afrikai szavannákra vándoroltak, ám ezt egy friss brit tanulmány cáfolja.

Brit kutatók egy évig tanulmányozták az indonéziai esőerdőkben az orángutánokat, és a megfigyelések alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a nagymajmok közös rokonai már a fákon élve kifejlesztették a felegyenesedve járás képességét, és ezáltal érték el a gyümölcsöket és a fák ágait - teszik hozzá.

Robin Crompton, a liverpooli egyetem professzora közölte: a felegyenesedve járás kifejlődött a majmok őseinél, így az ősembernél is, és ezt a technikát alkalmazták később, amikor lejöttek a fáról és két lábra álltak.

A kutatók szerint a két lábon járás 17 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, szemben az eddig általánosan elfogadott 4,5-8 millió évvel.

Címlapról ajánljuk
Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, rengeteg helyen egekben a négyzetméterár

A tavalyi mélypont után a 2024-es év első felében rákapcsoltak a lakásépítők a fővárosban: decemberig csaknem hat és fél ezer új lakás átadását ígérik a beruházók Budapesten. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy a XII. kerületben már négy és fél millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×