eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Kikérik a britek véleményét az emberi-állati embriókról

Nyilvános konzultációt hirdetett az embriókutatás engedélyezéséért felelős brit szervezet arról, felhasználhassanak-e a tudósok hibrid, azaz emberi és állati sejtek egyesítésével előállított embriókat a kutatásaikhoz.

A törvényhozók először azt tervezték: nem támogatják az elképzelést, mert az hatalmas közfelháborodást váltott ki.

A tudományos és technológiai bizottság azonban nemrég arra figyelmeztetett: a teljes tiltás felesleges, és árthat az Egyesült Királyság tudományos életének.

Az embriókutatás engedélyezéséért felelős brit szervezet, a HEFA ősszel hozza nyilvánosságra állásfoglalását.

A brit kutatók első két beadványát, amely az emberi és állati sejtek egyesítésével előállított embriók létrehozására vonatkozott, a szervezet félretette.

Betegségek ellen

A HEFA most összeállított egy dokumentumot, amely felsorolja és megmagyarázza azokat az embriókutatási fajtákat, amelyeket a jövőben esetleg végezni lehet: a hibrid embriók előállítása is közöttük van.

A hibrideket, amelyek 99,9 százalékban lennének emberi, és csupán 0,1 százalékban állati eredetűek, 14 napig hagynák csak fejlődni, beültetésüket pedig megtiltanák.

A tudósok azt remélik, hogy ezek segítségével megtalálják az olyan genetikai eredetű betegségek ellenszerét, mint például az Alzheimer-kór.

Szót kapnak

Londonban júniusban az érdekelt csoportok, a meddőségi centrumok páciensei, a közélet és a tudósok nyilvános találkozón vitatják majd meg a kérdést.

Emellett egy kétezer fő részvételével készülő felmérést is terveznek, így lehetőséget adnak a polgároknak is, hogy kifejezzék véleményüket.

A különféle szervezetek erősen megosztottak a kérdésben, amely komoly etikai dilemmákat vet fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×