eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A klímaváltozás végezhet a kétéltűekkel

A klímaváltozás miatt pusztulhatnak ki az esőerdőkben élő hüllők és kétéltűek - derül ki egy kutatásból. Számuk egy Costa Rica-i rezervátumban 1970 óta 75 százalékkal csökkent.

A Föld egyik, élővilágában legváltozatosabb esőerdei rezervátumában, a dél-amerikai La Selvában az adatok szerint 1970 óta a békák, gyíkok, kígyók és szalamandrák száma átlagosan egynegyedére esett vissza.

A kétéltűek és hüllők pusztulását bolygónk más területein egy gombabetegség (chytridiomycosis) okozza, egy ideje azonban egy másik, egyelőre ismeretlen ok miatt is pusztulnak az álllatok.

Gyilkos klímaváltozás?

Az esetet vizsgáló kutató, az egyik floridai egyetemnek dolgozó Maureen Donnelly szerint a talányos ok a klímaváltozás.

Az időjárás forróbb és nedvesebb lett, ennek hatására pedig csökken a talajszinten az állatoknak menedéket és táplálékot biztosító levelek mennyisége.

"Máshol a fajok pusztulását általában magasan fekvő, hegyvidéki területeken regisztrálták, és mindenhol a gombafertőzés terjedése volt a fő ok. Itt is elvégeztük ezeket a teszteket, de azok nem mutatták ki a fertőzés nyomait" - mondta a Steven Whitfield, a kutatás egyik társszerzője.

A szakértők szerint rendkívül fontos, hogy máshol - Peruban, Ecuadorban és Kolumbiában - is elvégezzék a vizsgálatokat, hogy kideríthessék, mekkora a hüllő- és kétéltű-populáció.

Kihalhatnak

A tudósok szerint a kétéltűek viselkedése jól jelzi a környezet változásait. Hirtelen pusztulásukat először az 1980-as években  figyelték meg: egy évtized alatt több mint 120 faj valószínűleg kihalt.

Az állatvédők és szakértők megkongatták a vészharangot: a kétéltűek megmentésére alakult szervezet csapatokat állít fel, hogy néhány példányt begyűjtsön a kihalás előtt álló fajokból a fogságban való szaporításhoz.

"Valamit tennünk kell, hogy megmentsük ezeket a fajokat, és ennek útja a fogságban való szaporítás lehet, de ez bonyolult dolog. Még ha képesek is leszünk szaporítani őket, kérdés, hogy életben maradnak, ha visszavisszük őket a természetbe" - közölte a kérdéssel foglalkozó állatvédő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×