eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Elképesztő feltételezések: mi lett volna, ha...

A dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti kihalását valószínűleg egy aszteroida becsapódása okozta, de mi lett volna a további sorsuk, ha a hatalmas kődarab elkerüli a Földet? Ezt a kérdést járta körül a BBC kedden sugárzott Minden teljesen más lehetett volna (It could have all been so different) című műsora.

A dinoszauruszokat az első kövületek felfedezése után a tudósok sokáig hidegvérű, lassú, kihalásra ítélt állatoknak tartottak, olyannyira, hogy a dinoszaurusz szót az anakronisztikus emberek jellemzésére használták.

Az utóbbi évek leletei alapján azonban jelentősen átalakult a dinoszauruszokról kialakított tudományos kép, és kiderült, hogy jó néhány fajuk sokkal inkább az emlősökkel és madarakkal rokonítható, semmint a hüllőkkel.

Az is világossá vált, hogy a korábban gondoltnál sokkal sikeresebben alkalmazkodtak a környezeti kihívásokhoz, számos dinoszaurusz-fosszíliát találtak a sarkvidékekhez közeli régiókban.

Ez bizonyítja, hogy ezek a fajok - ha nem is voltak teljesen melegvérűek - sikeresen szabályozták a testhőmérsékletüket, nem voltak kiszolgáltatva a külső hőmérsékletnek, ellentétben a ma élő hüllőkkel.

"A dinoszauruszok birtokoltak minden rekordot. Õk voltak a legnagyobbak, a legnehezebbek, a leghosszabbak" - érzékeltette a dinók dominanciáját Phil Currie, az Alberta Egyetem professzora.

Kanada Alberta tartománya egyébként különösen gazdag dinoszaurusz-leletekben, amelyek bizonyítják, hogy létezésük utolsó időszakában, a késői Kréta-korban is kiemelkedően sikeresek voltak.

Phil Currie szerint egyértelmű, hogy ha az aszteroida elkerüli a Földet, akkor a dinók dominanciája folytatódott volna, és nem fejlődhettek volna ki nagy testű emlősök.

A zsiráfok és az elefántok helyett szauropodák legelnének az afrikai szavannákon, és oroszlánok helyett tyrannosaurushoz hasonló húsevők vadásznának rájuk. (A T-rex Észak-Amerikában élt.)A filmben azt is felvetették, milyen kapcsolatot alakíthatott volna ki az ember a dinókkal. A készítők szerint a protoceratopsok ugyanúgy háziasíthatók lettek volna, mint a sertések, ráadásul még tojást is adtak volna, míg a heterodontosaurusokból népszerű hobbiállat lett volna.


Troodonok akcióban (Kép: dinoruss.com)

Még érdekesebb, mi lett volna a dinoszauruszok késői időszakának egyik legintelligensebb faja, a troodon sorsa, amely a kutatók szerint olyan ravasz és ügyes volt, mint manapság egy róka.

Egyes szakértők szerint a tekintélyes agytérfogattal, fogásra alkalmas manccsal és nagy szemekkel rendelkező faj hosszú idő alatt magas fokú intelligenciára tett volna szert, és testfelépítése is hasonló lett volna a főemlősökéhez.

Mások ezt elutasítják, mert túlságosan emberközpontú felfogásnak vélik, hogy az intelligens fajok evolúciója értelemszerűen egy emberszerű felépítés felé haladna. Persze az egész gondolatmenet feltételezéseken alapul, és ha a dinoszauruszok fennmaradnak, aligha fejlődik ki az ember, hogy lássa, mire jutottak a dinók.

Ráadásul az aszteroida becsapódása drámai hirtelenséggel vetett véget a dinoszauruszok több tízmillió éves uralmának, és megnyitotta az utat az emlősök térnyerése előtt.

Címlapról ajánljuk
Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

Ki korán kel: Brazília ellen javíthat a női kézilabda-válogatott - élőben

A franciák elleni vereség után 9 órától a brazilokkal játssza második csoportmérkőzését a magyar női kézilabda-válogatott a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket.

Szegheő Péter: túlélési útmutató kánikula idejére

A kánikula átvészeléséhez adott hasznos tanácsokat Szegheő Péter belgyógyász az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket a nagy melegre, mit és mennyit érdemes inni és enni, sőt elemezte azt is, hogy sportolhatunk-e ilyen hőmérsékleti viszonyok közepette. Ráadásul elmondott egy javaslatot a sziesztával kapcsolatban…
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×