eur:
393.57
usd:
367.8
bux:
65909.58
2024. április 23. kedd Béla

Elképesztő felfedezés a legendás miniszterelnök hagyatékában

Meglepő cikket talált egy angol tudós Winston Churchill hagyatékában. A legendás brit politikus egy soha meg nem jelent írásában részben a zsidókat tette felelőssé az őket sújtó megkülönböztetés és üldöztetés miatt.

Az 1937-ben írt cikket - Hogyan harcolhatnak a zsidók az üldöztetés ellen - Richard Toye, a Cambridge-i Egyetem történésze fedezte fel. Az írás a Liberty című amerikai magazin számára készült, ám amikor a lap vetélytársa - ahol a brit államférfi rendszeresen publikált - tiltakozott, Churchill megtiltotta annak közlését.

Három évvel kormányfői kinevezése előtt a politikus azt írta, hogy nem egyedül az üldözők bűne a zsidókkal való rossz bánásmód, amely végigkíséri a nép történetét. Winston Churchill bírálta a zsidók zárkózottságát, és a nagyobb társadalmi integrációra sürgette őket.

A szövegben a politikus kritizálta a textiliparban működő zsidó gyárosokat, amiért kizsákmányolják az alkalmazottaikat, a Németországból elmenekült izraelitákat alacsonyabb bérért alkalmazzák, angol munkásaikat pedig elbocsátotják.

A korábban (és később) az Admiralitás első lordjaként szolgáló Churchill szerint ez nem csak hazafiatlan cselekedet, hanem azért is káros, mert erősíti az antiszemitizmust.

"A zsidók és nem zsidók kapcsolatának meghatározó tényezője az a nézet, hogy a zsidók mások. Máshogy néznek ki, máshogy gondolkoznak, más szokásaik és hátterük van" - fejtette ki.

Szerencsétlen sztereotípiák

A politikus szerint az izraelita bankárokkal is az a probléma, hogy erősítik az előítéleteket: "A zsidó bankárok azt a képzetet erősítik, hogy minden zsidó uzsorás. Nem tudod megmagyarázni a 40-50 százalékos kamattal küzdő mérnöknek vagy boltosnak, akik zsidó vérszívókat emlegetnek, hogy az izraeliták elől korábban szinte minden más szakma el volt zárva".

Richard Toye felfedezése után azt mondta: "Majdnem leestem a székről. Sokkolt, hogy olyasvalamit olvastam Churchilltől, ami igen messze esik a róla kialakított véleményektől".

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az írás más részeiben Winston Churchill pozitívan ír a zsidókról: "A zsidók általában jó polgárok, fegyelmezettek, szorgalmasak, törvénytisztelők. (...) Sokat szenvednek az üldöztetéstől és könyörtelenségtől."

A történész összefoglalva úgy értékelte a cikket, hogy "bár Churchill belecsúszott néhány nagyon szerencsétlen sztereotípiába, ezt a segítő szándék kontextusában tette. Megpróbált segíteni a zsidóknak, hogy elkerüljék az üldöztetést, de a balsorsért sajnos részben őket magukat tette felelőssé".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×