eur:
392.13
usd:
366.48
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kémiai Nobel-díjat is amerikai tudós kapja

Jó évük van az amerikai tudósoknak: az orvosi és fizikai Nobel-díj után a kémiai Nobel-díjat is egy amerikai kutató kapja idén. Roger D. Kornberg a génekben tárolt információk másolásával és a proteintermelő sejtek más részeire történő átadásával kapcsolatos munkájáért kapja az elismerést.

A kémiai Nobel-díjat idén Roger Kornberg, a Stanford Egyetem 59 éves kutatója kapja, kutatási területe pedig - a genetika - közeli kapcsolatban van azokkal a kutatásokkal, amelyekért az idei orvosi Nobel-díjat két amerikai tudósnak odaítélték.

Kornberg a genetikai információ átírásának mechanizmusát fejtette meg, oly módon, hogy sikerült átmeneti állapotban leállítania a ribonukleinsav írási folyamatát.

Mivel az átírás maga minden, sejtmaggal rendelkező élő szervezet esetében azonos, a felismerések a növényektől a gombákon és állatokon át az emberig érvényesek.

A felfedezés egyben azzal is biztat, hogy a genetikai információ másolási folyamatának ismeretében könnyebb lesz olyan, éppen az átírás hibáiból adódó betegség gyógyítása, mint a rák, bizonyos szívbetegségek és számos gyulladásos folyamat.

Roger Kornberg apja, a biokémikus Arthur Kornberg 1959-ben kapott Nobel-díjat szintén genetikai kutatásaiért, ugyanis ő írta le a DNS-szintézis biológiai folyamatát.

Õk ketten egyébként a hatodik apa-fiú páros a svéd királyi akadémia kitüntetettjei sorában. Van még van apa és lánya, illetve anya és lánya is a korábbi díjazottak között, ők mind a Curie-család tagjai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×