INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

Gyakorlatilag gyógyíthatatlan, pusztító baktérium közelít!

Infostart

A tuberkulózis (TBC) egy gyakorlatilag gyógyíthatatlan baktériuma terjed a világban - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. A baktérium elsősorban az Egyesült Államokban, Afrikában és Európa keleti részén (közte a Balkánon) támad. A védekezés majdnem lehetetlen, ráadásul rendkívül költséges.

"Gyakorlatilag gyógyíthatatlan" - minősítették a tuberkulózis (TBC) új baktériumát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a dél-afrikai Johannesburgban rendezett konferencián.

A TBC jelenleg évente 1,7 millió ember halálát okozza, ám szakemberek aggasztónak tartják, hogy megjelent egy olyan változata, amely ellenáll az ismert gyógyszereknek.

Bár a baktériumnak jelenleg is ismertek olyan változatai, melyek ellenállóak egyes gyógykészítményekkel szemben, ám ezt általában a nem eléggé hatékony orvosi ellenőrzés, valamint a rossz időben, rossz gyógyszerekkel végzett kezelés okozza.

Minden eddiginél ellenállóbb baktérium

A több gyógyszerre is ellenálló TBC (MDR TBC) önmagában is egyre nagyobb aggodalmat okoz világszerte. A WHO szerint évente mintegy félmillió ember betegszik meg a baktérium egy olyan fajtájától, melyet az úgynevezett elsővonalas gyógyszerek közül legkevesebb kettő képtelen gyógyítani. Ezeket az eseteket azonban, ha nehezen és drágán is, de lehet gyógyítani az úgynevezett második vonalbeli gyógyszerek bevetésével.

A közelmúltban megjelent baktérium azonban minden eddiginél ellenállóbb. A szakértők által XDR (gyógyszerekre szélsőségesen ellenálló) TBC-nek elnevezett fajta nem csak az elsővonalas készítményekkel, de a jelenleg használt hat fajta második vonalas gyógyszer közül hárommal szemben is ellenálló.

Aggasztó adatok

Emiatt a TBC új baktériuma által okozott betegség gyakorlatilag gyógyíthatatlan - állítja dr. Paul Nunn, a WHO Állítsuk meg a TBC-t! részlegének koordinátora. Az adatok aggasztóak, hiszen például a volt Szovjetunió és a Balkán egyes részein az MDR-es betegek 19 százaléka egyben XDR TBC-ben is szenved.

Szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a HIV-fertőzöttek fokozott veszélyben vannak. Dél-Afrikában például 53 páciens esetében találták meg az XDR TBC baktériumát, egy kivételével 25 napon belül meghaltak.

"Mindez rendkívül aggasztó. Annyit tehetünk, hogy megbizonyosodunk róla: a páciens minden gyógyszert pontosan bevesz a kezelés során" - fogalmazott dr. Paul Nunn.

Nincs ellene eszköz?

Több szakember is figyelmeztetett arra, hogy hatalmas a veszély, mert a küszöbön áll egy olyan baktérium megjelenése, amellyel szemben gyakorlatilag semmilyen eszközzel nem rendelkezik a tudomány.

"Az egész világ számára rendkívül aggasztó ennek az ellenálló baktériumnak a megjelenése. Ez egy olyan ügy, amelyet a WHO minden bizonnyal nagyon komolyan vesz" - jelentette ki Paul Sommerfeld, a TBC Riadó munkatársa.

Kapcsolódó hang

Magyar Pál professzor, a SOTE Tüdõgyógyászati Klinikájának igazgatója
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018