INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

Gyerekeken kísérleteznének - az Akadémia tiltakozik

InfoRádió / MTI

Etikailag nem tartja elfogadhatónak a madárinfluenza elleni szer kipróbálását gyerekeken a Magyar Tudományos Akadémia. Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke szerint azt a magyar jogszabályok és az európai konvenciók is tiltják. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint azonban a jogszabályoknak megfelelően jártak el, és a gyermekek számára készülő oltóanyagok kipróbálása fiatalokon kötelezettség.

Vizi E. Szilveszter az InfoRádióban elmondta: a magyar jogszabályok szerint megkülönböztetett védelemre szoruló személyek, többek között kiskorúak esetében, kísérletet végezni csak akkor szabad, ha az illető közvetlen módon érdekelt abban, hogy kíséleti alany legyen.

Erről azonban itt nincs szó - hangsúlyozta az akadémia elnöke, hozzátéve, hogy az eljárás az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak sem felel meg, amelyeket Magyarország is elfogadott.

Magyar és uniós kötelezettség is az oltóanyag kipróbálása?

A gyermekek számára készülő oltóanyagok kipróbálása a fiatalkorúakon hazai és uniós kötelezettség - hangsúlyozta az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese.

Csekey Éva hozzátette: az immunválasz korosztályonként eltérő, és az engedély kiadásakor az intézet minden szükséges jogszabálynak eleget tett.

Ezek nem kísérletek, itt nem veszélyeztetésről van szó - hívta fel a figyelmet a főigazgató-helyettes. "Vizsgálatot végzünk arra, hogy az egyébként már kipróbált és teljesen elölt kórokozót tartalmazó vakcina milyen immunológiai hatást vált ki."

Tudományos szempontból felesleges a vizsgálat?

Csekey Éva elmondta azt is: az intézet 6-6 gyermekre adott ki engedélyt különböző korcsoportokban.

Vizi E. Szilveszter, az akadémia elnöke szerint pontosan ezért tudományos szempontból felesleges is a vizsgálat, hiszen ennyi alanyon nem is lehet statisztikailag értékelhető eredményt kapni.

A gyógyszerészeti intézet főigazgató-helyettese azonban azt mondja: "nyilván azt a minimálisan előírt számot engedélyeztük, amit az Európai Unió megkövetel ilyen esetekben".

Önkéntesek jelentkezését várják

Az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szeptember 1-én jelentette be, hogy a madárinfluenza elleni szert kipróbálhatják gyerekeken.

Pál Tamás elmondta, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt.

A hetekben kezdődő vizsgálathoz 20 önkéntes szülő jelentkezését várják, akiknek gyermekeit a legszigorúbb előírások betartása mellett vetik alá a klinikai vizsgálatnak.

Hangsúlyozta: nem lehet kipróbálni a szérumot, ha a gyerek nem egyezik bele abba.

Kapcsolódó hang

Csekey Éva
 
Vizi E. Szilveszter
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018