INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

EU: el a kezekkel az Akadémiától!

Infostart

A politikusoknak toleranciát kellene tanúsítaniuk, és időt kellene adniuk a Magyar Tudományos Akadémiának a belső reformok megvalósítására - jelentette ki az InfoRádióban Gilbert Fayl, az Európai Tudományos Akadémia külügyi főtitkára. Az Akadémiát ért támadások kapcsán Vizi E. Szilveszter, az intézmény elnöke azt mondta: szívesen egyeztetne a gazdasági tárca ügyvezető miniszterével.

Vizi E. Szilveszter, az Akadémia elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben sorra jelentek meg a Magyar Tudományos Akadémia autonómiáját támadó cikkek, amelyeknek az a kiindulópontja, hogy az Akadémia intézethálózata nem hoz közvetlen hasznot.

Ez az állítás téves, mert az intézethálózat egy része nagyon sok gazdasági hasznot hoz, a másik részének viszont nem feladata, hogy direkt gazdasági hasznot hajtson, hanem a magyar kultúrát, nyelvet, Magyarország szociális és társadalmi helyzetét tanulmányozza - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

Az MTA vezetője szerint sokan egyoldalúan, már a kutatás szabadságát korlátozó elgondolások alapján kritizálják az Akadémiát.

Ez nagyon súlyos hiba, hiszen az alkotmány is kimondja, hogy kutatási kérdésekben a kutatók döntsenek - fűzte hozzá Vizi E. Szilveszter.

Miért akarnak mindent kívülről eldönteni? - tette fel a kérdést az akadémikus.

Az nem baj, ha valakinek más a véleménye, az viszont igen, ha erőszakkal akar belenyúlni, abban a hiszemben, hogy csak neki van igaza. Én örömmel ülök le, és tárgyalom meg a problémákat - hangsúlyozta az MTA elnöke.

Idő kell a reformokhoz

Az Európai Tudományos Akadémia külügyi főtitkára az InfoRádiónak azt mondta: vigyázni kell arra, hogy egy kívülről elindított reform nehogy gátolja a belülről elindított változásokat.

Gilbert Fayl szerint a történelemben rengeteg példa van arra, hogy egy kívülről erőltetett reformnak nagyon káros hatással jár.

Európai nézőpontból nagy örömmel üdvözöljük az Akadémia reformelképzeléseit, az lenne célszerű, ha ennek megvalósulásához az intézmény kapna elég időt és támogatást - tette hozzá az EU kutatási főtisztviselője.

Gilbert Fayl azt tanácsolta, hogy a politikusok mutassanak toleranciát és bölcsességet a kutatókkal szemben.

Az Európai Tudományos Akadémia külügyi főtitkára kitért arra is, hogy az EU nagy megbecsüléssel tekint a Magyar Tudományos Akadémiára, amiért megszervezte a Tudományos Világfórumot, és létrehozta a Mindentudás Egyetemét.

Kapcsolódó hang

Vizi E. Szilveszter
 
Gilbert Fayl
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018