INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

Legyen optimista, éljen tovább!

Infostart

A pesszimista férfiak nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben vagy szélütésben, mint az optimisták - állították meg holland tudósok egy 15 éves vizsgálat alapján.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a derűlátó emberek általában hosszabb ideig élnek, mint borúlátó társaik, a mostani holland vizsgálat azonban az első, amely konkrét összefüggést mutattak ki a szívbetegségek és az élethez való hozzáállás között.

A kutatásban a Delflandi Mentálhigiénés Intézet munkatársai 545, a vizsgálat kezdetén 60 éves, ugyanabban a hollandiai kisvárosban élő férfi egészségi állapotát kísérték nyomon 15 éven át.

Azok, akik optimistának vallották magukat a kutatás kezdetekor, 55 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint a pesszimista alanyok.

Többet mozognak és karcsúbbak

A kutatás vezetője, Erik Giltay szerint az optimizmus valószínűleg több módon is befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát.

A derűlátó emberek például egyszerűen jobban tudják kezelni az élet viszontagságait, ami kihat ideg- és immunrendszerükre is.

Matos Lajos szívgyógyász az InfoRádióban azt mondta: az optimisták többet mozognak, jobban vigyáznak a súlyukra, aktívabbak és kellemesebb időtöltéseket választanak, mint a pesszmisták, és ez mind hozzájárul a jobb egészségi állapotukhoz.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a megállapítások egyáltalán nem lehet a nőkre vonatkoztatni, és csak nagyon erős megszorításokkal a magyar viszonyokra.

Kapcsolódó hang

Matos Lajos a hollandiai vizsgálatról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018