INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

A hangok csalják partra a bálnákat?

Infostart

Meg kell vizsgálni, hogy pontosan milyen hatásuk van a tengeri emlősökre az óceánban mesterségesen keltett zajoknak, hangoknak - erre a következtetésre jutott egy brit kormányzati és független szakértőket tömörítő bizottság, amely a partra vetődött bálnák és delfinek esetét vizsgálta.

A bizottság szerint az emlősökre számos forrásból származó hang van hatással, ilyenek a hanglokátorok, az olajkutatások, a hajózás, a tudományos kutatások, vagy éppen a tengeri szélerőművek által keltette hangok, zajok is.

A múlt hónapban Londonba, a Temzébe tévedt bálnával kapcsolatban is felmerültek olyan találgatások, miszerint ilyen hangok zavarhatták meg tájékozódását.

A bizottság jelentésében 13 olyan esetet sorol fel, amelyben specifikus hangforrásokhoz köthetőnek tűnik bálnák vagy delfinek partra vetődése.

Egy négy évvel ezelőtti esetnél, amelyben több bálna is partra vetődött a Kanári-szigeteknél, a boncolás apró gázbuborékokat mutatott ki a bálnák belső szerveiben, különösen a májban, amelyeket a tudósok a területen folyó katonai gyakorlaton használt hanglokátorokkal hoztak összefüggésbe.

A bizottság jelentése nemcsak egy brit kormányzati kutatás elindítását, hanem a majdani eredmények alapján a különböző hangok kibocsátásának szigorúbb szabályozását is felveti.

A jelentés legvitathatóbb eleme a hanghatásokkal végzendő állatkísérletekről szóló javaslat, de a bizottság szerint az etikai kérdéseket is felvető kísérletek több hasznot hoznának, mint amennyi kockázattal járnának.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018