eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A hangok csalják partra a bálnákat?

Meg kell vizsgálni, hogy pontosan milyen hatásuk van a tengeri emlősökre az óceánban mesterségesen keltett zajoknak, hangoknak - erre a következtetésre jutott egy brit kormányzati és független szakértőket tömörítő bizottság, amely a partra vetődött bálnák és delfinek esetét vizsgálta.

A bizottság szerint az emlősökre számos forrásból származó hang van hatással, ilyenek a hanglokátorok, az olajkutatások, a hajózás, a tudományos kutatások, vagy éppen a tengeri szélerőművek által keltette hangok, zajok is.

A múlt hónapban Londonba, a Temzébe tévedt bálnával kapcsolatban is felmerültek olyan találgatások, miszerint ilyen hangok zavarhatták meg tájékozódását.

A bizottság jelentésében 13 olyan esetet sorol fel, amelyben specifikus hangforrásokhoz köthetőnek tűnik bálnák vagy delfinek partra vetődése.

Egy négy évvel ezelőtti esetnél, amelyben több bálna is partra vetődött a Kanári-szigeteknél, a boncolás apró gázbuborékokat mutatott ki a bálnák belső szerveiben, különösen a májban, amelyeket a tudósok a területen folyó katonai gyakorlaton használt hanglokátorokkal hoztak összefüggésbe.

A bizottság jelentése nemcsak egy brit kormányzati kutatás elindítását, hanem a majdani eredmények alapján a különböző hangok kibocsátásának szigorúbb szabályozását is felveti.

A jelentés legvitathatóbb eleme a hanghatásokkal végzendő állatkísérletekről szóló javaslat, de a bizottság szerint az etikai kérdéseket is felvető kísérletek több hasznot hoznának, mint amennyi kockázattal járnának.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×