eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiemelt támogatás a mesterséges orrnak

Folyamatosan csökken a Magyar Tudományos Akadémia és az állam között a stratégiai kutatásokra kötött megállapodás keretösszege - figyelmeztetett az Akadémia főtitkára.

Meskó Attila elmondta, hogy az idén egyebek mellett a mesterséges orr és a szorongásoldás kapott támogatást, jövőre a szegénységkutatásokra és a klímakutatásokra jut kiemelt finanszírozás.

A tudományos akadémia az elmúlt években a Miniszterelnöki Hivatal megrendelésére főleg az európai uniós csatlakozással összefüggő kutatásokat végzett.

Vizsgálták például azt, hogyan kell felkészülnie Magyarországnak a 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakra.

Fontos volt a demokrácia és a politikai részvétel vizsgálata is - mondta az InfoRádióban Meskó Attila.

A természettudományi témákban az akadémia tesz javaslatot, így a nanotechnológia terén folytattak kutatásokat.

Sikerült olyan mesterséges orrot létrehozni, amely már bizonyos anyagokra érzékeny. Néhány éven belül pedig az egészségre veszélyes anyagok egészen kis mennyiségét is felismeri majd,  például robbanóanyagot vagy kábítószert.

Meskó Attila közölte: néhány éve még 400 millió forintot kaptak ezekre a kutatásokra. 2006-ban ez az összeg csak 180 millió forint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×