eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A vándormadarak hozhatják a vírust?

A madárinfluenza emberre is veszélyes vírusának egyik változatát mutatták ki Nigériában. A vonuló madarak elvben eljuttathatják a vírust Európába is.

A Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy a magyar madarak elsősorban Kelet- illetve Dél-Afrikában telelnek.

Az első vándormadarak februárban jelennek meg Magyarországon. A mezei pacsirták, vagy a vadlibák ilyenkor indulnak útra - mondta az InfoRádióban Magyar Gábor.

Ezért elvben megvan az esély arra, hogy Afrikából hazahozzák a madárinfluenza vírust, a valószínűsége azonban csekély.

A magyarországi madarak ugyanis inkább Kelet-, vagy Dél-Afrikában telelnek, és nem a kontinens nyugati részén fekvő Nigériában.

A beteg madarak ráadásul nem képesek vonulni. Mivel a madárinfluenza lappangási ideje nagyjából két nap, ezért az a madár, amelyik megkapta, legfeljebb 1.000 kilométert tud megtenni.

Magyar Gábor elmondta, hogy ősszel 2.000 vadmadarat vizsgáltak meg, és egyikben sem mutatták ki a vírust. Ha az Európai Unió megköveteli, újra elvégzik a vizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×