eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megtalálták az Édenkertet

Új-Guinea dzsungeleiben rejtőzik az Éden utolsó, még épen maradt darabkája, több tucat eddig ismeretlen állat- és növényfajjal - legalábbis ezt állítja indonéz, amerikai és ausztrál tudósok egy csoportja.

Egy tavaly decemberi expedíció olyan területet fedezett fel a dzsungelben, ahol még az őslakosok sem jártak.

„Itt a Földön ez az Édenkert legközelebbi megfelelője” – mondta el a BBC brit közszolgálati médiumnak Bruce Beehler, az expedíció egyik vezetője.

A tudósok – akiknek eredményeit független kutatóknak még ellenőrizni kell - azt állítják, hogy húsz ismeretlen békafajtát, négy pillangófélét és legalább öt új pálmafajtát találtak.

Az expedíció Indonézia keleti Foja hegységében járt, ahol több mint egymillió hektárnyi érintetlen dzsungelt fedezett fel.

„Nem láttunk egyetlen ösvényt, nincs jele a civilizációnak, még a helyi közösségek lakói sem jártak erre” – mondta Beehler, aki szerint még két helybéli kísérőjük sem járt soha a területen, és emlékezetük szerint törzseik tagjai sem.

Szelíd állatok

Az expedíció egyik legérdekesebb felfedezése egy mézevő madár, amelyet legalább hatvan éve nem láttak Indonéziában, egy aranyszőrű, fán élő kenguru, amelyről azt hitték, már kipusztult, valamint egy, eddig csak a tizenkilencedik századi vadászok leírásaiból ismert madár.

Beehler beszámolója szerint a legmeglepőbb az volt, hogy az Édenben élő állatok mennyire nem félnek az embertől. Az egyik Echidna (a kacsacsőrű emlőshöz hasonló, kloákás állat) például tűrte, hogy a kutatók elvigyék a táborukba és ott tanulmányozzák.

Az expedíció egy hónapig tartott, és Beehler azt mondja: a terület még rengeteg meglepetést tartogat későbbi kutatóknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×