INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

Megtalálták az Édenkertet

Infostart

Új-Guinea dzsungeleiben rejtőzik az Éden utolsó, még épen maradt darabkája, több tucat eddig ismeretlen állat- és növényfajjal - legalábbis ezt állítja indonéz, amerikai és ausztrál tudósok egy csoportja.

Egy tavaly decemberi expedíció olyan területet fedezett fel a dzsungelben, ahol még az őslakosok sem jártak.

„Itt a Földön ez az Édenkert legközelebbi megfelelője” – mondta el a BBC brit közszolgálati médiumnak Bruce Beehler, az expedíció egyik vezetője.

A tudósok – akiknek eredményeit független kutatóknak még ellenőrizni kell - azt állítják, hogy húsz ismeretlen békafajtát, négy pillangófélét és legalább öt új pálmafajtát találtak.

Az expedíció Indonézia keleti Foja hegységében járt, ahol több mint egymillió hektárnyi érintetlen dzsungelt fedezett fel.

„Nem láttunk egyetlen ösvényt, nincs jele a civilizációnak, még a helyi közösségek lakói sem jártak erre” – mondta Beehler, aki szerint még két helybéli kísérőjük sem járt soha a területen, és emlékezetük szerint törzseik tagjai sem.

Szelíd állatok

Az expedíció egyik legérdekesebb felfedezése egy mézevő madár, amelyet legalább hatvan éve nem láttak Indonéziában, egy aranyszőrű, fán élő kenguru, amelyről azt hitték, már kipusztult, valamint egy, eddig csak a tizenkilencedik századi vadászok leírásaiból ismert madár.

Beehler beszámolója szerint a legmeglepőbb az volt, hogy az Édenben élő állatok mennyire nem félnek az embertől. Az egyik Echidna (a kacsacsőrű emlőshöz hasonló, kloákás állat) például tűrte, hogy a kutatók elvigyék a táborukba és ott tanulmányozzák.

Az expedíció egy hónapig tartott, és Beehler azt mondja: a terület még rengeteg meglepetést tartogat későbbi kutatóknak.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018