INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

A sötét anyag gyorsabb, mint gondolta volna

Infostart

Sem fényt, sem sugárzást nem bocsát ki. Nem látható, de nagyon forró, csillagászati mércével persze inkább langyos, és másodpercenként 9 kilométert tesz meg. Újabb érdekes adat a sötét anyagról.

A sötét anyag jelenlétére csak a galaxisok forgásából lehet következtetni. A csillagrendszerek tagjai olyan gyorsan mozognak, hogy ha nem tartaná őket össze egy láthatatlan anyag gravitációs vonzása, egyszerűen szétszóródnának. Az eddigi megfigyelések szerint az összes kozmikus anyag 95 százaléka sötét anyag.

A Cambridge-i Egyetem kutatói viszont most sokkal többet tudtak meg. Megvizsgáltak 12 olyan törpegalaxist, amelyek a Tejutat szegélyezik. Háromdimenziós térképeket készítettek róluk, a csillagok mozgásából pedig megmérték a sötét anyagot - írja

A több mint 7000 mérésből megállapították, hogy a galaxisokban a normál anyagnál 400-szor több sötét anyag van. Azt is kiszámították, hogy a sötét anyag tömege így 30 milliószor akkora, mint a Nap tömege.

Ezekből az adatokból következtettek arra, hogy másodpercenként 9 kilométeres sebességgel száguld a sötét anyag. Eddig azt gondolták, hogy a rendkívül hideg részecskék ennél sokkal lassabbak.

Most viszont kiderült, hogy a sötét anyag hőmérséklete körülbelül 10 ezer Celsius fok, ami a csillagászok számára nem túl forró, de nem is túl hideg. Viszonyításképpen a Nap felszínén 6 ezer Celsius fok van, a középpontja viszont 15 millió fokos.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018