eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A férfiak elhíznak a terhesség alatt

Wisconsini kutatók megfigyelték, hogy néhány majomfaj hímje meghízik, amíg párja kölyköt vár. A rejtélyes többletsúly akár 10 százalék is lehet. Mindez az embereknél is megfigyelhető.

A Szent Imre Kórház lipid részlegének vezető főorvosa szerint az apaság együttműködést vált ki a férfiakból a terhesség alatt.

Mivel a nők is többet esznek, ha gyermeket várnak, a férfiak ebben is társaik – mondta Pados Gyula az InfoRádióban. Hozzátette: vannak anyák, akik 20-25 kilót is felszednek a terhesség alatt.

A súlynövekedésnek viszont pszichológiai okai is lehetnek. Nemcsak anyaságérzés, hanem apaságérzés is van – közölte a főorvos.

A férfiak ilyenkor önkéntelenül is átveszik a terhes feleségükre jellemző attitűdöket. Gyakran derékfájásra, hasi panaszokra, vagy hátfájásra panaszkodnak. Az is előfordul, hogy megnő a hasuk. A panaszok a szülés után elmúlnak.

Pontos felmérés még nem készült arról, hogy a férfiak mennyit szednek fel párjuk terhessége alatt.

Az Egyesült Államok kutatói a majmokról készült vizsgálatukat egy embereken végzett kutatás biológiai alapjának szánták.

Pados Gyula elmondta: először statisztikailag kell felmérni, hogy az embereknél mennyire jellemző a súlygyarapodás, majd pontosítani kell, milyen változást vált ki a férfiakból a gyermekvárás.

Például hormonális változás biológiai okokból biztos nem zajlik le a szervezetükben. Pszichés alapon viszont még ez is előfordulhat - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×