eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kincsesbánya a főváros alatt

Több milliárd forint eszmei értékű régészeti leletet találtak az elmúlt 15 évben a budapesti építkezések előtti feltárásokon. A kincsek elhelyezésére egy új múzeumot kellene alapítani.

A Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese az InfoRádiónak azt mondta, hogy a legmeghökkentőbb leletek általában azokon a területeken kerülnek elő, ahol nem számítanak ilyenre.

Az elmúlt 15 év legszebb leletegyüttese a Szent György tér nyugati oldalán előkerült kúthoz tartozik. A Budai Vár közelében lévő lelőhely ismert volt. A kútban a régészek olyan tárgyakat találtak, amelyek a várakozással ellentétben épen maradtak – közölte Zsidi Paula.

A főigazgató-helyettes hozzátette: az elmúlt 15 év alatt körülbelül hatszáz régészeti feltárást végeztek Budapest területén a Budapesti Történeti Múzeum régészei.

Ebből a hatszázból mintegy hatvan anyagát lehet megtekinteni. Mindazonáltal a beruházások során előkerült emlékek közül kiállításon csak körülbelül hétszáz darab látható, ami körülbelül 3-4 százaléka a teljes leletanyagnak.

Zsidi Paula szerint az elmúlt 15 évben feltárt leletek eszmei értéke milliárdos nagyságrendű. Hozzátette: a hatalmas mennyiségű emlék bemutatására egy új múzeumot lehetne alapítani.

Budapest területén rengeteg régészetileg feltáratlan terület van. Kevés kivételtől eltekintve a budai oldal gyakorlatilag egyetlen régészeti lelőhelynek számít. A teljes III. kerület alatt van a római kori provincia-székhely, Aquincum, amelynek sűrű városi szövete Békásmegyertől a Zsigmond térig húzódik.

A Zsigmond tértől egészen a Gellérthegyig érő zóna alatt van a középkori Buda külvárosa, de a Budai Vár és a budai várnegyed is a középkorban teljesen beépült terület volt.

A Gellérthegytől délre fekvő területen, ha nem is összefüggően, de szigeteket alkotva, még jelentős kiterjedésű régészeti védettségű területek vannak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×