eur:
390.82
usd:
358.96
bux:
72615.34
2024. július 19. péntek Emília

Nem jó a prosztatarák-teszt?

A prosztatarák korai felismerésére létrehozott PSA-teszt bevezetésével nem nőtt a betegek túlélési esélye - közölték a Yale Egyetem kutatói 1000, 50 év körüli férfi vizsgálata után.

A Vas megyei Markusovszky kórház urológus főorvosa szerint viszont a teszt más vizsgálatokkal kombinálva segít meghatározni, hogy szükség van-e szövettani vizsgálatra egy adott betegnél.

Engert Zoltán elismeri, hogy a vizsgálatot számos kritika éri. Ennek ellenére bizonyos esetben muszáj elvégezni. Mellette a tapintásos és az ultrahangos vizsgálat is létezik, önmagában viszont egyik sem elegendő ahhoz, hogy ki lehessen mondani a betegség gyanúját.

A teszt olyan sejteket mutat ki a prosztatában, amelyek minden férfinál megvannak. A betegeknél viszont tízszer több van belőlük.

A sejtszám egy másik betegség szövődményeként is megemelkedhet, ezért el kell végezni más vizsgálatokat is.

Önmagában viszont a tapintás sem elegendő, mivel gyakran már a prosztata tömöttebbé válása előtt felismerhető a betegség.

A férfiak körében a rákos megbetegedések között a második leggyakoribb a prosztatarák. Magyarországon egy év alatt 1.500-an halnak meg ebben a betegségben.

A betegségre utaló korai tünetek nincsenek. Később a prosztata megnagyobbodása jelzi, és a jóindulatú betegségtől eltérően sokkal gyorsabban rosszabbodik a beteg állapota.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk
Mezőgazdaság

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×