eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna

Megdőlt a melegrekord a sarkvidéken

Megdőlt a melegrekord az északi sarkvidéken. A klímakutatók szerint a januári átlaghőmérséklet eddig 10 Celsius fokkal magasabb a korábbi években mértnél - írja a National Geographic Magyarország internetes oldala.

A cikk szerint a Föld legészakibb lakott településén, Ny-Alesundban a januári nappali hőmérséklet rendszerint mínusz 12 Celsius fok körül mozog, január 4-e óta azonban a hőmérséklet fagypont felett van az egykori bányászfaluban.

Január 16-án plusz 6,5 Celsius fok volt, ami két fokkal magasabb az eddig valaha mért legmagasabb januári hőmérsékletnél. Január közepéig eddig átlagosan 10 Celsius fokkal volt magasabb a hőmérséklet, mint az előző évek első hónapjában.

Nemcsak meleg van, hanem a hónap közepéig háromszor több csapadék hullott, mint egyébként szokott. A melegnek köszönhetően olvad az eddig lehullott hó is.

A sarkvidékeken a kutatók mintegy húsz éve tapasztalják a hőmérséklet fokozatos emelkedését. A klímamodellek a legnagyobb mértékű felmelegedést az elkövetkező évtizedekre is az Arktiszon és az Antarktiszon jósolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×