eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Hárspataki Gábor azeri Rafael Agajev ellen a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében játszott mérkőzés előtt a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án. A magyar versenyző kikapott, így bronzérmet nyert.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kétszeresen is sporttörténelmi siker Hárspataki Gábor bronzérme

A 25 éves karatés Hárspataki Gábor bronzérmet nyert a 75 kilogrammosok között a tokiói játékokon. Az olimpián most debütáló sportág egyetlen magyar indulója két győzelemmel, valamint egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját. Az elődöntőben a sportág egyik legendájától, az azeri Rafael Agajevtől 7–0-ra kikapott. Duplán sporttörténelmi ez a bronzérem – mondta az InfoRádiónak a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke.

Hárspataki Gábor bronzérme egyben sportágtörténeti érem, hiszen először szerepel olimpián a versenyszám – emelte ki az InfoRádiónak Falusi Márton –, úgyhogy ez az első 75 kilogrammos olimpiai bronzérem, ami természetesen magyar sportágtörténeti siker is, hiszen az első olimpiai megmérettetést dobogós helyezéssel sikerült abszolválni.

A Magyar Karate Szövetség alelnöke megjegyezte, bár végleges döntés még nincs, sajnos úgy tűnik, hogy

a sportág sem Párizsban, sem a Los Angeles-i olimpián nem fog helyet kapni,

azonban ez nem egyedi, hiszen azt követően, hogy a taekwondo bemutatkozott, a rá következő játékokon nem szerepelt, majd azóta ismét folyamatosan a programban van. „Tehát azt mondhatjuk, hogy az a sportág, amely egyszer már szerepelt az olimpián, nagyobb eséllyel kerülhet be, mint az, amely még sosem volt részese az olimpiai családnak.”

Hárspataki Gábor szereplését illetően kiemelte: az a mérkőzés, amelyen a japán ellenfelét az utolsó pillanatban legyőzte, biztosítva ezzel a legjobb négy között a helyét, fantasztikus és döntő momentum volt, hiszen ezzel bizonyította, érvényesítette mindazt a munkát és energiát, amit ő maga, az edzője, a magyar szakszövetség és mindenki más az elmúlt időszakban belefektetett, és megfordította vele a mérkőzést, ami végül csoportelsősséget jelentett. Falusi Márton arra is emlékeztetett, mindez úgy történt, hogy közben nem Hárspataki Gábor volt a legesélyesebb, hiszen ő – többekkel szemben – nem a világranglistás helyezése alapján jutott ki az olimpiára, hanem a párizsi kvalifikációs tornán elért eredményeinek köszönhetően.

Úgyhogy Hárspataki Gábor – tette hozzá a szakszövetség alelnöke – nála sokkal esélyesebbeket, erősebb versenyzőket, úgymond favoritokat is megelőzve nyerte meg a csoportját bejutva az elődöntőbe, ahol a legendás Rafael Agajev, fiatalkori példaképe volt az ellenfele, aki végül legyőzhetetlennek bizonyult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×