eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Infostart

Tokiói anzix – Strandröplabda a kabócaénekben

Szurkolók nélkül egy rovar a leghangosabb az olimpián.

A Siokaze parkot egy egykori szemétlerakó helyén hozták létre a Tokiói-öbölben, és vált kedvelt kikapcsolódási hellyé: lehet sétálgatni, napozni, biciklizni a parton. Remek a kilátás az ikonikus Szivárvány hídra és a túlparton magasodó felhőkarcolókra. Egy kis zöld sziget a metropolisz közepén: több mint 1300 fa és sok egyéb növény között lehet megérezni a természet közelségét. Az olimpián itt rendezik a strandröplabdatornát. Méltó helyszín a londoni Horse Guards’ Parade és a riói Copacabana után.

A fák és bokrok azonban vonzzák a kabócákat, amelyek Japánban jóval nagyobbak, mint a Kárpát-medencében, az 5-6 centis méretet is elérik. És miután kifejlődnek, hangosan énekelnek, jellegzetes zajt kiadva – a japánok ezt a nyár hangjának is nevezik. A zúgó hangra rögtön rácsodálkozik a Japánba érkező külföldi, akkor pedig kicsit meg is ijed, amikor az utcán észreveszi a hatalmas rovarokat, de aztán könnyű megszokni a jelenlétüket és hangjukat.

A Siokaze park fáin annyi kabóca gyűlt össze, hogy énekük behallatszott az arénába is – ennek az is oka, hogy a nézők szurkolása nem nyomta, nem nyomhatta el a természet hangját.

„Dá! Yes!” – kiabálták egymásnak az orosz Makroguzova, Holomina női páros tagjai egy pont után, az angolt mintha csak azért hozzátéve, hogy az ellenfél, az ausztrál Artacho del Solar és Clancy is megértsék, hogy valóban ők kerültek közelebb a győzelemhez. A csoportkörben mindkét egység két sikerrel állt, ez volt tehát a döntő kettejük között.

Kicsit lógott az eső lába, nem volt ideális idő a strandröplabdához. Az oroszok nyerték az első szettet, és szerették volna a másodikban is gyorsan döntésre vinni a dolgot, hogy ne ázzanak el, de az ausztrálok összeszedték magukat, és a második játszmában javítottak. A döntő szettben végig vezetett az orosz páros, 14–12-nél az ausztrálok hosszú szervája zárta le a meccset. Talán pont a kabócák zavarták meg Clancyéket.

És végül az eső sem eredt el, az orosz páros pedig a park egy padján ücsörögve értékelt az edzővel – szokatlan látvány egy olimpián, de az ilyenekhez itt Tokióban hozzá kell szokni.

Vasárnap aztán az ausztrál páros jutott tovább a nyolcaddöntőből, az oroszok pedig búcsúztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×