eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rapinoe szerint jól fenéken billentették magukat

Az olimpia úgynevezett mínusz kettedik napján megszületett az első nagy szenzáció: a toronymagas amerikai női labdarúgó-válogatott súlyos vereséget szenvedett.

Az amerikai válogatott 2019 eleje óta őrizve veretlenségét érkezett Japánba. Közben diadalmaskodott a két évvel ezelőtti, franciaországi világbajnokságon, mégpedig minden mérkőzését megnyerve, úgy, hogy a tornán egyetlen percet sem játszott hátrányban.

A mostani válogatott, természetesen, a világbajnok keretre épül, Alyssa Naehez, Crystal Dunn, Sam Mewis, Becky Sauerbrunn, Kelley O’Hara, Abby Dahlkemper, Julie Ertz, Lindsay Horan, Carli Lloyd, Tiema Davidson, Alex Morgan, Emily Sonnett, Megan Rapinoe, Rose Lavelle, Tobin Heath, Christen Press újra kerettag, a vb-döntőben szereplő tizennégy futballistából egyedül a 36 éves Ali Krieger hiányzik. Akkor még Jill Ellis töltötte be a szövetségi kapitányi posztot, az angol származású edzőnő azonban a világbajnokság után lemondott posztjáról, immár a San Diego NWSL női labdarúgócsapatának elnöke.

A három legnagyobb sztár, Megan Rapinoe, Alex Morgan és Carli Lloyd egyaránt kerettag Tokióban is. Rapinoe esetében nincs ebben semmi szenzáció, Lloyd – aki a civil életben férje nevét használja, Carli Anne Hollinsként – esetében is „csak” amiatt meglepő, mert már a 40. évében jár. Alex Morgan – akit két éve a PETA nevű szervezet a világ legszebb vegán hírességének választott – viszont nagy valószínűséggel nem lehetett volna ott az olimpián az eredeti időpontban. Tavaly májusban hozta a világra első gyermekét, Charlie Elena Carrascót, neki nagyon jól jött a halasztás.

Az amerikai női válogatott az elmúlt huszonöt évben minden tornára esélyesként megy, így volt ez 2016-ban, a Rio de Janeiróban rendezett olimpiával kapcsolatban is. A női fuball 1996 óta van a programban, az első két évtizedben négy arany- és egy ezüstérem volt a mérleg. Brazíliában óriási szenzációt keltett, hogy a svédek a legjobb nyolc között tizenegyesekkel kiejtették a nagy favoritot, s végül két európai csapat, a svéd és a német játszotta a döntőt. Az olimpiai bajnok német válogatott (amelynek tagja a magyar Marozsán Dzsenifer is) ellenben nem szállhat harcba a címvédésért, mert elbukott a kvalifikációs sorozatban.

Az amerikaiak nagyon hangoztatták, hogy visszavágnak a svédeknek Tokióban, mintha elfelejtették volna, hogy a sárga-kék válogatott a mumusuk. A szerda délelőtti 3-0-s vereség után igaz: a legutóbbi négy olyan mérkőzésből, amelyet nagy tornán játszottak egymás ellen, csupán egyszer tudtak győzni, a 2019-es világbajnokságon. Tizennégy esztendeje nem szenvedtek nagy tornán olyan súlyos vereséget, mint a mostani. Akadtak szelídebb vélemények is a vereséget követően, a szókimondó Megan Rapinoe, akit 2019-ben a világ legjobb játékosának választottak, ellenben azt mondta: "Jól fenékbe rúgtuk magunkat."

Ettől még akár olimpiai bajnok is lehet az amerikai csapat, de tény, nagy pofont kapott.

Most már (viszonylag) sokan hangoztatják, amit korábban szinte senki: az amerikai csapat a női torna legmagasabb átlagéletkorú együttese, a nagy melegben a svédek néha szinte ficánkoltak a védők között. Miután a 12 indulóból nyolc továbbjut az egyenes kieséses szakaszba, ettől még az amerikaiak nincsenek bajban, remélik, számukra a következő mérkőzéssel új torna kezdődik.

Az első játéknapon két rekord is született:

Hollandia 10-3-ra ütötte ki Zambiát, így női futballcsapat olimpián először ért el kétszámjegyű eredményt.

A 43 éves Formiga játszott a brazilok a kínaiak ellen 5-0-ra megnyert mérkőzésén, s ezzel minden olyan olimpián pályára lépett, ahol a női labdarúgás a programban szerepelt (1996 óta). Korábban még soha, egyetlen csapatsportágban sem tudott valaki hét olimpián szerepelni.

Csapattársnője, Marta, két góllal járult a győzelemhez, ezzel ő lett az első női futballista, aki öt egymást követő olimpián eredményes volt. Első találatát 2004-ben Athénban szerezte, és jelenleg 12 olimpiai gólnál jár.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×