eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 500 méteres versenyének selejtezőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Short track - Jászapáti Petra továbbment 500 méteren

Kónya Zsófiának viszont nem volt szerencséje.

Jászapáti Petra futammásodikként továbbjutott a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 500 méteres selejtezőjéből a pekingi téli olimpián, míg Kónya Zsófia kiesett.

A szombati kvalifikációban a 32 indulót nyolc futamba sorolták, melyekből az első két helyezett, valamint a négy legjobb harmadik került a hétfői negyeddöntőbe.

Kónyának nehéz dolga volt, hiszen a hazai közönség előtt szereplő, a távon olimpiai ötödik és nyolcadik Fan Ko-hszi, a váltóval olimpiai negyedik, világbajnoki ezüstérmes orosz Szofija Proszvirnova, valamint a francia Gwendoline Daudet jutott. A nem kedvező hármas pályáról rajtolt, mivel a startnál nem tudott a két erősebb, a kínai és az orosz riválisa elé kerülni, így végig ebben a pozícióban maradt. Végül 43.905 másodperccel még bízhatott a továbbjutásban, de kiderült, hogy éppen nem sikerült negyeddöntőbe kerülnie, két tizeddel maradt el ettől, mert 43.702-vel lehetett továbbjutni.

Jászapáti - aki Kónyához hasonlóan a női váltóval négy éve olimpiai negyedik volt, ezen a távon pedig 13. - a harmadik futamba került a világcsúcstartó, olimpiai ezüst- és bronzérmes kanadai Kim Boutin, valamint az amerikai Maame Biney és a lengyel Kamila Stormowska mellé, így jó esélye volt a továbbjutásra. A szegedi versenyző a második helyről rajtolt. Az első startot visszalőtték, de ez nem zavarta meg, és Boutin mögött 42.848 másodperccel bejött biztos továbbjutónak.

A hollandok kiválósága, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Suzanne Schulting 42.379 másodperccel új olimpiai rekordot repesztett futamában.

Az ötkarikás versenyekre csak meghívott nézők mehetnek be, ezúttal közel ezer vendéget engedtek a 10 ezer férőhelyes Fővárosi Fedett Stadionba többek között abban a reményben, hogy a hazaiak majd a helyi idő szerint esti vegyes váltóban megszerzik első aranyérmüket. A hangulat így is kiváló volt, a világkupa-sorozathoz hasonlóan pörgős zenék szóltak a holtidőkben, és a hangos bemondó is szórakoztatta a közönséget.

A rajt előtt az keltett feszültséget, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégis engedték rajthoz állni a lengyel Natalia Maliszewskát, akiről pénteken még azt közölte hazája olimpiai bizottsága, hogy nem indulhat, mert két pozitív koronavírustesztet adott. Most csak annyit közöltek, hogy a 2018-ban világbajnoki ezüstérmes, 2019-ben Európa-bajnok sportoló a lengyel olimpiai delegáció és bizottság erőfeszítésének köszönhetően kiszabadulhatott a karanténhotelből, és visszamehetett az olimpiai faluba, így versenyezhet. Ennek alapján készítették el a futambeosztást is, ám végül egy órával a rajt előtt Maliszewskát mégsem engedték rajthoz állni, így a két magyar indulónak is részben változtak az ellenfelei.

A nap folyamán még mindkét magyar női versenyző érdekelt lesz az olimpián debütáló vegyes váltóban.

A férfiak szombati 1000 méteres selejtezőjében az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és ezen a távon négy éve - még amerikai színekben - olimpiai ezüstérmes Krueger John-Henry szerepel.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×