INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

labdarúgó-eb

uefa

Biztonsági egyezményt kötött az UEFA és az Európa Tanács

InfoRádió / MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) és az Európa Tanács (ET) biztonsági egyezményt kötött, amelynek a szurkolói erőszak megfékezése a célja.

Az UEFA közleménye szerint a megállapodás lényege, hogy javuljon az információcsere az egyes országok hatóságai között, és a mérkőzéseknek vagy tornáknak otthont adó államokat minden esetben figyelmeztessék a veszélyes személyek érkezésére.

Az egyezményt az ET-n és az UEFA-n kívül 14 ország - Franciaország, Bulgária, Grúzia, Görögország, Litvánia, Moldova, Monaco, Montenegró, Hollandia, Portugália, Oroszország, Svájc, Macedónia és Ukrajna - képviselői írták alá vasárnap.

"Biztos vagyok benne, hogy a jövőben használni tudjuk majd a különböző hatóságok hírszerzési információit. Ez most még nem működik tökéletesen, éppen ezért jött létre ez az együttműködés" - mondta Michael van Praag, aki a stadionokért és azok biztonságáért felelős bizottságot vezeti az UEFA-ban.

A jelenleg is zajló franciaországi Európa-bajnokságon - főleg annak első hetében - számos szurkolói összecsapásra került sor. A legkomolyabb incidensek Marseille-ben történtek az angol, az orosz és a helyi fanatikusok között. Ez a fajta futball-huliganizmus az utóbbi évtized nagy nemzetközi tornáin már nem volt jellemző, ezért is érhette némileg váratlanul a francia szervezőket és a hatóságokat.

"Bízom benne, hogy ha működni fog az információcsere az egyes országok, illetve rendőrségek között, akkor a marseille-ihez hasonló problémás esetek nem fordulnak elő többé" - közölte Van Praag. Hozzátette: tudják, hogy többet kell tenniük a huliganizmus ellen, az ET-vel kötött egyezményt pedig jelentős előrelépésnek nevezte ebben a folyamatban.

A holland szakember nem értett egyet azzal a javaslattal, miszerint a nagy nemzetközi tornák szervezőinek meg kellene változtatniuk a magas biztonsági kockázatú mérkőzések helyszíneit és kezdési időpontját. "A hatóságok nagyon jól felkészültek, de senki sem számított ilyen szintű erőszakhullámra" - utalt ismét a marseille-i összecsapásokra.

"Hónapokkal korábban tudtuk, hogy Marseille-ben játsszák ezt a bizonyos angol-orosz meccset, és nem voltak arra utaló jelek, hogy zavaró körülményekkel kell majd szembenéznünk" - tette hozzá.

Az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland kifejtette: arra számít, hogy az egyezményt aláíró 14 országhoz hamarosan továbbiak is csatlakoznak.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018