eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla
Keylor Navas Costa Rica-i kapus nem tudja védeni a spanyol Marco Asensio lövését a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának első fordulójában játszott Spanyolország-Costa Rica mérkőzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. november 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/Julio Cortez

Magyar példa: kétszer nem omlik össze egy válogatott a futball-vb-n

Az iráni válogatott az első mérkőzésén elszenvedett 6-2-es vereség után talpra állt, s 2-0-ra legyőzte a walesieket a katari labdarúgó-világbajnokságon. Ez idáig egy szimpla tényközlés a B csoport pénteki történéséről. De megpróbáljuk megvilágítani, miért ad ez reményt a németeknek.

A csoportkör első fordulójában két válogatott kapott legalább hat gólt, az angolok elleni 2-6-tal az iráni, valamint a spanyolok ellen egy 7-0-s vereségbe belefutó Costa Rica-i legénység. Miután az iráni csapat, hazai becenevén a Team Melli immár három pontjával csoportjában továbbjutó helyen áll, érdemes visszanézni a futballtörténelembe, váratlan feltámadás-e ez, vagy szinte törvényszerű javulás.

A múlt azt mondatja, inkább az utóbbi.

Nézzünk néhány klasszikus példát azóta, hogy az akkor még nagyon gyenge dél-koreai válogatott 1954-ben 9:0-ra kikapott a magyar, majd 7:0-ra a török válogatottól, s az eddigi idők negatív rekordjával, két vereséggel és 0:16-os gólaránnyal (akkor még azt számoltak…) hazament.

Nyilván legtöbbünknek a következő gondolata az, hogy ugyanebben a csoportban a magyar Aranycsapat 8:3-ra megverte a (nyugat)németeket, az volt egyébként a legsúlyosabb vereség, amelyet egy világbajnokságon a torna későbbi győztese elszenvedett. Sepp Herberger válogatottjáé ilyen szempontból a legnagyobb feltámadás, a magyarok elleni ötgólos vereség után jött a törökök elleni 7:2 (a legtöbb gól, amelyet vb-n egy válogatott szerzett egy súlyos vereség után következő mérkőzésen), majd a jugoszlávok elleni 2:0, az osztrákok elleni 6:1 és a magyarok elleni döntőben a 3:2.

A Nationalelf esetében ismertek a vereség okai (az ellenfél a világ akkori, megengedjük, még a későbbi világbajnoknál is erősebb csapata volt, amely az előző háromnegyed évben két mérkőzésen 13 gólt szerzett az angolok ellen, illetve, s ez is fontos faktor, Herberger öt-hat kulcsjátékosát nem küldte pályára a magyarok elleni csoportmérkőzésen), s biztosan nem adnak biztos receptet a későbbi történések megfejtéséhez. Nincs analógia.

Érdekes és keveset emlegetett példa az 1958-as paraguayi válogatotté, amely a franciák ellen egy borzalmas 3:7-tel mutatkozott be a svédországi tornán. Pedig 3:2-re még vezetett a későbbi vb-bronzérmes ellen. A második félidőben rá sem lehetett ismerni arra a csapatra, amelyik 5:0-ra verte az abban az évtizedben világbajnok (1950) és vb-elődöntős (1954) uruguayiakat a selejtezőben.

Viszont a jugoszlávok ellen 1:1-gyel kezdő skótok elkövették azt a hibát, hogy a 3:7-ből indultak ki. A paraguayiak pedig, akik addigra már akklimatizálódtak (nagyjából) Európában, 3:2-re nyertek. Egyszerűen kitalálták, hogy mi nem működött a védekezésükben a franciák ellen – addig nagyon ritkán találkoztak európai ellenféllel. Az utolsó csoportmeccsükön 3:3-ra végeztek a négy nappal korábban a franciákat legyőző jugoszlávokkal. Esetükben egy taktikai, játékfelfogásbeli váltás segített:

sokkal zártabban védekeztek, mint a franciák ellen, amikor a vezetés birtokában elragadta a csapatot a hév.

Emlegethetnénk az 1962-es bolgár válogatott példáját is, amely a magyarok elleni 1:6 után kibekkelt egy gól nélküli döntetlent az angolok ellen. Ha a már a harmadik forduló előtt biztos továbbjutó magyarok – egyébként némileg tartalékos összeállításban – nem szereztek volna pontot egy nappal korábban az argentinok ellen (0:0), az angolok a maguk döntetlenjével kiesnek! De már úgy léptek pályára, hogy pontosan kiszámolták: a 0:0 elég nekik. S mintha a két csapat kötött volna egy kölcsönös meg nem támadási szerződést arra a kilencven percre. Akadt a bolgároknak is egy helyzete, de sokáig tartotta magát a nemzetközi sajtóban az a pletyka, hogy a döntetlen nekik is nagyon jó volt: egy jól hangzó eredménnyel mennek haza, ráadásul kiejtik az őket összerugdosó argentinokat.

Az 1974-es világbajnokságra ugorhatunk a következő példáért, a csoportkör második fordulójában a jugoszlávok 9-0-ra agyonverték a zairei válogatottat. A csoport utolsó játéknapján a jugoszlávok 1-1-et játszottak a skótokkal, így az afrikaiakon kívül mind a három válogatottnak négy pontja lett (akkor még kettőt adtak a győzelemért). Mert az, hogy a brazilok nyernek a „Leopárdok” ellen kalkulálható volt. De mennyire? Megint jött a matematika: ha az azonos időben kezdődő másik meccs nem döntetlen, bármilyen győzelem jó az aranyzöld mezeseknek. Ha döntetlen, három góllal kell győzniük. Lehet ez probléma a zaireiek ellen, akik kilencet kaptak a jugoszlávoktól?

Lehetett. Mert az afrikai válogatott mindent megtett azért, hogy ne kapjon még egy ekkora pofont, hogy elkerülje a szégyent. Nem a győzelem volt a lényeg, nem a bravúros pontszerzés, hanem hogy ne kapjon még egyszer annyi gólt. (A jugoszlávok ellen az első félidő első felében már három gólt kapott, ráadásul utána tíz főre fogyott, mert Ndaye Mulamba, a legjobb játékosuk fenékbe rúgta a játékvezetőt. Utóbb azt mondta, a bírók rasszisták voltak, s hogy a csapat azért nyújtott gyengébb teljesítményt, mert tiltakozott amiatt, hogy nem kapta meg az ígért 45 000 dolláros prémiumot a kijutásért. Ez meg egy példa arra, hogy néha nem minden jön ki az öltözőből, nem tudjuk, miért nem szakad meg egy csapat a világbajnoki mérkőzésen.

A magyar válogatott 1982-ben 10-1-re megverte a salvadoriakat,

mindmáig ez a vb-történelem legnagyobb győzelme, az egyetlen, amikor a győztes kétszámjegyű gólmennyiséget termelt, de utána a közép-amerikai csapat csak 1-0-ra kapott ki a belgáktól, s csak 2-0-ra az argentinoktól. Utóbbit tekintve: kisebb különbséggel kapott ki az Albicelestétől, mint a magyar. Még úgy is meglepő ez a fordulat, ha tudjuk, a salvadoriak az első meccs után rájöttek, nem játszhatnak úgy, mint a magyarok ellen, minden erejüket a védekezésre kell fordítani. A belgák meg azt hitték, az 1-10 után a labda majd önmagától bemegy a salvadori kapuba. Ludo Coeck a 19. percben lőtt gólja után azonban semmi sem sikerült nekik.

Maradva a magyaroknál: 1986-ban, a szovjetek elleni váratlan és sokkoló 0-6 után következett a kanadaiak elleni 2-0-s győzelem. Utána meg egy újabb vereség, a franciáktól. Ez a példa inkább arról szól, hogy egy elhibázott felkészítést, meg egy súlyos vereséget követően hogyan próbált talpra állni egy többre hivatott válogatott.

2002-ben a szaúdi válogatott az első meccsén 8-0-ra kikapott a németektől. A mesterhármassal bemutatkozó vb-újoncnak, a fejes gólokat szóró Miroslav Klosénak és a többi németnek minden sikerült, a szaúdiak semmi – ott tényleg nagy különbség volt a csapatok között. A Nationalelf, emlékezve a szaúdiak 1994-es vb-szereplésére, nagyon komolyan vette a mérkőzést, s több gólt szerzett, mint aztán a további hat mérkőzésén összesen. A szaúdiak a következő fordulóban csak 1-0-ra kaptak ki a saját belső problémáikkal, prémiumvitáikkal terhelt kameruniaktól, de aztán az írek ellen megint nagyon gyengék voltak (0-3), kilógtak a vb-mezőnyből.

Most az utódok számára az a kérdés: kaphatnak-e segítséget az első meccsen hétgólos vereséget szenvedő Costa Rica-iaktól ahhoz, hogy a japánok ne hat ponttal álljanak két meccs után, adott esetben a német válogatott ne veszítse el a továbbjutás esélyét két forduló után. Bízhatnak a közép-amerikaiak büszkeségében, abban, hogy nem lesz még egyszer ilyen rossz napjuk, de akár abban is, hogy a japánok egyszerűen más futballt játszanak, olyat, ami kevésbé érvényesül egy nyolc-kilenc-tíz emberrel védekező válogatott ellen.

ar-Rajján, 2022. november 23.
A japán Itakura Ko (j) és a német Kai Havertz fejeli a labdát a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a E csoportban játszott Németország-Japán mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án.
MTI/AP/Luca Bruno
A japán Itakura Ko (j) és a német Kai Havertz fejeli a labdát a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a E csoportban játszott Németország-Japán mérkőzésen az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án. MTI/AP/Luca Bruno

Azt látjuk, hogy az elmúlt majdnem hetven évben két egymást követő súlyos vereségbe senki sem szaladt bele.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×