eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Az osztrák válogatott tagjai ünnepelnek a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának harmadik fordulójában játszott Hollandia-Ausztria mérkőzés után a berlini Olimpiai Stadionban 2024. június 25-én. Ausztria 3-2-re győzött, és csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.
Nyitókép: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

Euro 2024: több volt a keddi játéknapban, mint elsőre gondolnánk

Ausztria hét egymást követő vereséget követően, 1990 óta először győzte le Hollandiát - emelte ki a németországi Eb 12. játéknapjáról készült szerdai összefoglalójában az IFFHS, a 3-2-es osztrák sikerrel zárult meccsről írva.

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet kiemelte, hogy Ausztria először végzett csoportelsőként kontinensviadalon, de hasonló korábban világbajnokságon is csupán egy alkalommal – 1978-ban – fordult vele elő. Ezen kívül az osztrák válogatott 42 év eleltével tudott egy nagy tornán két egymást követő meccset nyerni, Chilét, majd Algériát győzte le a spanyolországi vb-n.

Hollandiának a nagy nemzetközi tornákat – vébét és Eb-t – tekintve 11 csoportmérkőzés, kilenc győzelem és két döntetlen alkotta veretlenségi sorozata ért most véget.

Donyell Malen harmadik holland játékosként vette be a saját kapuját világversenyen. Azzal, hogy 5 perc 38 másodperc után betalált, egyúttal a németországi Eb eddigi leggyorsabb öngólját jegyezte. Más szempontból vált nevezetessé az osztrák Romano Schmid, aki az 58. percben, 2–1-es vezetést jelentő fejesével az Eb-k történetének 900. gólját szerezte.

A Franciaország–Lengyelország (1–1) találkozón Kylian Mbappé első Eb-góljának örülhetett. Ezzel beérte Just Fontaine-t (13 gól) a világ- és Európa-bajnokságokon legeredményesebb franciák örökrangsorában,

s már csak Michel Platini (14) van előtte.

A vezetést büntetőből szerző Mbappénak 535 percre volt szüksége, hogy végre Eb-n is betaláljon, míg ugyanehhez vb-n 124 perc kellett neki – jegyezte meg az IFFHS. Antoine Griezmann lett a nagy tornán legtöbbször szereplő francia mezőnyjátékos, aki ezúttal csereként beállva 33-adszor jutott szóhoz a nemzeti csapatban.

A lengyelek nagy sztárja, a 11-esből egyenlítő Robert Lewandowski negyedik Eb-jén szerzett gólt, a kontinensviadalok történetében pedig ő a harmadik, aki ennyi Európa-bajnokságon eredményes tudott lenni a portugál Cristiano Ronaldo (5 Eb) és a horvát Luka Modric (4) után.

Az Anglia–Szlovénia (0-0) meccs egyik érdekességét az adta, hogy a négyesükben harmadik döntetlenjüket játszó szlovénok az újabb egy pont megszerzésével az angolok és a dánok mögött harmadik helyen végeztek, s történetük során először jutottak tovább egy nagy torna csoportköréből.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×