eur:
396.51
usd:
371.06
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Szappanos Péter, Dárdai Márton és Szoboszlai Dominik, a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott tagjai a csapat edzésén Weiler-Simmerbergben 2024. június 11-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Így állunk a skótok elleni mérkőzés előtt, nekünk ez lenne jó

A magyar válogatottnak az első két mérkőzés elveszítése után is maradt esélye a továbbjutásra a csoportszakaszból. Ám ahhoz alapfeltétel a skótok legyőzése, majd várni kell, hogyan alakulnak az eredmények a további csoportokban.

Induljunk ki a realitásból: a magyar csapat nyer a skótok ellen, de egy vagy két góllal. Ebben az esetben három pontja lesz és mínusz hármas vagy mínusz kettes gólkülönbsége, s a csoport harmadik helyén végez.

A kiírás szerint a hat csoport első két helyezettjei mellett a legjobb négy harmadik helyezett is továbbjut. Másképpen: legalább két csoportharmadiknak rosszabb eredménnyel kell zárnia a magyar válogatotthoz képest. Erre a papírforma alapján van esély.

A legkevesebb számolgatást az igényli, ha akadnak kétpontos harmadik helyezettek. Például a B-csoportban, ahol a horvát és az albán is egy-egy ponttal áll. Ha egyik sem nyer, az már nekünk jó, akkor legfeljebb két ponttal zárnak. Hétfő este kilenckor a horvátok az olaszokkal játszanak Lipcsében, az albánok pedig a spanyolokkal Düsseldorfban.

A C-csoport is reményt keltő, de – hangsúlyozzuk még egyszer – csak akkor, ha a magyar válogatott nyer a skótok ellen. Igaz, ott kicsit bonyolultabb a helyzet. A dánok és a szerbek egymással játszanak kedd este, a müncheni Allianz Arénában. Ott nekünk bármilyen eredmény jó, az egyik – szerb győzelemnél a dánok, minden más esetben a szerbek – mögöttünk marad. A lényeg a másik, a kölni angol–szlovén találkozó. Magyar szempontból angol győzelem a jó, kizárólag. De az nagyon. Ebből a szempontból szerencsés, hogy Gareth Southgate csapata eddig a várakozások alatt teljesít, vélhetően nyerni akar, hogy javítson a bizonyítványán.

Ha ez a két csoport számunkra kedvezően alakul, három ponttal a magyar csapat továbbjut három ponttal. Ha nem, van még esély, de a helyzet bonyolultabb. A D-csoportban a lengyelek a negyedik helyen végeznek, már kiestek. Az osztrákok állnak a harmadik helyen, velük még „meccselhetünk”, a francia és a holland gárda már négypontos. Az osztrákoknak +1 a gólkülönbsége, az sokkal jobb, mint a mi –4-ünk.

Az E-csoportban most mindenki három ponttal áll, még az is előfordulhat, hogy a negyediknek is négy pontja lesz. De ha esetleg kettő hárommal zár, javul az esélyünk. Az ukránok könnyen fejezhetik be a csoportszakaszt a magyarokénál rosszabb gólkülönbséggel, de akkor várhatóan ők csoportnegyedikek lesznek, tehát a mi szempontunkból ők nem számítanak. A szlovákok gólkülönbsége most nulla, a másik kettőé +1. Szerdán este hatkor kezdődik a Szlovákia–Románia (Frankfurt) és az Ukrajna–Belgium találkozó is.

Az F-csoportban hasonló a helyzet, mint a B-ben, a harmadik és a negyedik is egy pontot szerzett eddig. Azaz, ha a csehek nem nyernek a törökök ellen Hamburgban ÉS a georgiaiak nem győzik le a portugálokat Gelsenkirchenben, a harmadik helyezett legfeljebb két ponttal zár, az összesítésben a magyar mögött.

Van tehát remény, de az csak akkor él vasárnap este 11 óra után, ha Marco Rossi csapata legyőzi a skótokat.

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×