eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente

Elmagyarázzuk, miért vezeti argentin bíró a skótok elleni mérkőzésünket

A 42 éves argentin Facundo Raúl Tello Figueroa, röviden Facundo Tello vezeti vasárnap este a Magyarország–Skócia-mérkőzést. De hogyan kerül egy dél-amerikai bíró az Európa-bajnokságra.

A Conmebol és az UEFA, vagyis a dél-amerikai és az európai labdarúgó-szövetség közötti, még 2020-ban aláírt megállapodás értelmében egymás játékvezetői közül néhányan közreműködnek a kontinensbajnokságokon. Így volt ez már a három évvel ezelőtti tornán is, ahol a szintén argentin Fernando Rapallini (két kollégája, Juan Pablo Belatti és Diego Bonfá társaságában) három mérkőzésen is dirigált.

A mostani Európa-bajnokságra Facundo Tellót (a családnév helyes ejtése: Tezsó) delegálta a Conmebol, két segítő, Gabriel Chade és Ezequiel Brailovsky társaságában. A játékvezetői trió már közreműködött a Georgia–Törökország-meccsen, következik számunkra a vasárnapi stuttgarti fellépés. (Az UEFA is adott bírói csapatot a csütörtökön kezdődött Copa Américára, az olasz Maurizio Mariani vezetőbírót, Daniele Bindoni és Alberto Tegoni asszisztenseket¸ továbbá Marco di Bello és Alessandro Di Paolo VAR-bírókat.)

Tello 2015 óta 146 élvonalbeli mérkőzést vezetett Argentínában, akadt köztük River Plate–Boca Juniors közötti Superclasico. 2019 óta a FIFA nemzetközi játékvezető. A katari világbajnokságon két csoportmérkőzésen, valamint a Portugália–Marokkó negyeddöntőben 1-0-ra legyőzte Portugáliát Marokkótól működött közre. Az észak-afrikai csapat 1-0-s győzelme után A Manchester United középpályása, Bruno Fernandes hevesen bírálta.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×