eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Facebook/Mount Everest 8848M/manish.maharjan444

Megdőlt egy világrekord a Mount Everesten

Időközben elhunyt két hegymászó, két ember pedig eltűnt.

Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), megdöntve saját világrekordját. Mingma serpa, a Seven Summit Treks nevű túraszervező cég vezetője azt mondta, a cég alkalmazásában álló Kami Rita egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre.

Az 54 éves Kami Rita már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet.

Az eleinte hordárként, majd hegyivezetőként dolgozó serpa 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően - munkája részeként - csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Idén az áprilistól júniusig tartó főszezonra 419 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Mindeközben a nepáli turisztikai hatóságok bejelentették, hogy kedden eltűnt egy brit hegymászó és nepáli hegyivezetője. A tájékoztatás szerint a két embernek a csúcsról való leereszkedés során, az úgynevezett "halálzóna" közelében veszett nyoma.

A múlt héten két mongol hegymászó halt meg a hegyen.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×