eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Katmandu, 2016. május 24.Phurba Tendzsing nepáli serpa által közreadott felvétel egy hegymászóról a 7200 méter magasan levő harmadik és a 7950 méteres magasságban működő negyedik tábor közötti úton a Mount Everest csúcsa felé 2016. május 24-én. Előző nap a 34 éves ausztrál Maria Styrdom és a 43 éves indiai Szubhas Paul, illetve egy nappal korábban a 35 éves holland Eric Arnold halálával háromra nőtt az áldozatok száma a Himalája legmagasabb, 8848 méteres hegycsúcsának idei mászószezonjában, további két hegymászónak 21-én veszett nyoma. (MTI/EPA/Phurba Tendzsing)
Nyitókép: MTI/EPA/Phurba Tendzsing

Női világrekord a világ tetején

Rekordidő alatt mászta meg a Mount Everestet egy nepáli hegyi vezető nő.

Mindössze 14 óra 31 perc alatt mászta meg a Mount Everestet Pundzso Csángmu Lama nepáli hegyi vezető és hegyimentő, ezzel megdöntve a női világrekordot - jelentette csütörtökön a hegy alaptáborának nepáli munkatársa.

Lama helyi idő szerint szerda délután pár perccel 16 óra után indult útnak és csütörtök reggel fél hét előtt érte el a csúcsot. Lama már 2018-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a Mount Everestet legyorsabban megmászó nőinek listájára, akkor 39 óra hat perccel.

A női hegymászók körében az eddigi rekordtartó a hongkongi Ada Tsang Yin-hung volt, aki 2021-ben 25 óra 50 perc alatt mászta meg a magaslatot.

A Mount Everest legrövidebb idő alatti megmászásának világrekordját azonban egy férfi, Lakpa Gelu nepáli serpa tartja 10 óra 56 perccel.

Nemrég arról számoltunk be, hogy harmincadszorra mászta meg a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa, megdöntve saját világrekordját.

(A címlapkép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×