eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Mount Everest
Nyitókép: Facebook/Mount Everest 8848M

Ellepték a katonák a Himaláját

Tizenegy tonna szemét mellett négy holttestet is lehoztak nepáli katonák a Himalája hegycsúcsairól, köztük két ember maradványait a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről (Csomolungma) az idei nagytakarítási akcióban.

A legutóbb megtalált két holttest közül az egyiket 8420 méteres magasságból hozták le az Everestről, egy másikat 7900 méterről a Föld negyedik legmagasabb hegyéről, a Lhocéról. A holttesteket a katmandui Tribhuvan Egyetem oktatókórháza patológiai laboratóriumának adták át - közölte csütörtökön a hadsereg.

A katonák, akik április 11. óta takarítanak a Himalája csúcsain nepáli hegyivezetők (serpák) segítségével, már május 16-án is megtalálták egy-egy ember földi maradványait ugyanezen a két csúcson. Szerdáig a katonák 11 tonna szemetet hoztak le a csúcsokról - áll a hadsereg közleményében.

A 8848 méteres Everest és a 8561 méteres Lhoce mellett a katonák takarítást végeznek a 7861 méteres Nupce hegyen is, a sereg egy-egy csapatot küldött mindegyik hegyre. Az idei, június 5-ig tartó akcióban 10 tonna hulladék begyűjtését és öt holttest lehozását tervezték.

A nepáli hadsereg 2019-ben kezdett szemétszedést a hegymászók után különböző csúcsokon, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a missziót.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×