eur:
391.22
usd:
361
bux:
69354.63
2024. június 3. hétfő Klotild
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő nyilatkozik a közmédia stábjának a Puskás-Suzuki Kupa díjátadóján a felcsúti Pancho Arénában 2024. május 20-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: ez a legkényesebb része a futballnak

Negyedik helyen zárta a Puskás Akadémia a felcsúti rendezésű Puskás-Suzuki Kupa idei kiírását, amelynek másik magyar résztvevője, a Honvéd a hatodik lett.

A Real Madrid 2-1-re legyőzte a portugál Sporting Lisboa csapatát az U17-es korosztály számára kiírt labdarúgó Puskás-Suzuki Kupa hétfői döntőjében, Felcsúton. A 16. alkalommal megrendezett viadalon aratott siker a hatodik volt a spanyol gárda utánpótláscsapata számára, így immár egyedüliként éllovas az örökrangsorban, mert maga mögött hagyta az ötszörös első Budapest Honvédot, amely ezúttal hatodikként zárt.

A bronzérmet az olasz Juventus szerezte meg, amely 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel múlta felül a házigazda Puskás Akadémiát.

A döntő után Orbán Viktor az M4 Sportnak arról beszélt, hogy a Puskás-Suzuki Kupa tapasztalatai alapján évről évre szűkül a távolság a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótláscsapatai, valamint a legjobb európai klubok U17-es együttesei között. Felidézte: amikor Mezey Györggyel megálmodták a tornát, az volt az elgondolás, hogy olyan külföldi csapatokat hívjanak meg, amelyek alkalmasak megmutatni azt, hogy hol tart a magyar utánpótlás, azon belül is a Puskás Akadémia és a Honvéd. A kupa tehát egy folyamatos mérőeszköz, amely alapján a miniszterelnök - és egyben a kupa alapítója - szerint ebben az évben például már pariban voltak a magyarok a játék szinte minden elemében.

"Tehát optimistán zárjuk ezt a tornát, mert nüanszokon múlt csak, hogy melyik meccs milyen eredménnyel végződött, mindenkivel szemben egyenlő partnerként, komoly kihívóként tudtunk fellépni" - fogalmazott.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a nemzetközi mezőny ábrázolja az európai stílusok keresztmetszetét: a brit stílust a Rangers, a németalföldit a Genk, a délit pedig a Real Madrid és a Juventus képviselte.

"Minden stílushoz képest fel tudtuk mérni, hogy hol tartunk, és fel tudtuk tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valami fajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa - ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van, mert ugyan pariban vagyunk, de hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni" - értékelt.

Meglátása szerint az U17-esek korosztály számára most következik a vízválasztó: bekerülni a felnőtt futballba. Mint mondta, "itt már az akadémiák segíteni nem tudnak. Innentől már a klubok pénzügyesei, ügynökei, vezetőedzői, játékosmegfigyelői döntik el, hogy melyik klubnál milyen ütemben tudnak és mernek beépíteni fiatalokat a felnőtt csapatba. Ez a legkényesebb része a futballnak, amikor a gyerekfutballból át kell menni felnőtt futballba, itt vérzik el a legtöbb gyerek és itt tudnak leginkább hibát véteni a klubok is, de ez már nem a mi felelősségünk, ez már az NB I-es klubok döntése".

Eredmények

döntő:

Real Madrid (spanyol)-Sporting Lisboa (portugál) 2-1 (0-1)

a 3. helyért:

Juventus (olasz)-Puskás Akadémia 1-1 (1-0) - 11-esekkel: 4-2

az 5. helyért:

KRC Genk (belga) - Budapest Honvéd-MFA 2-0 (2-0)

a 7. helyért:

Panathinaikosz (görög)-Glasgow Rangers (skót) 1-0 (0-0)

Címlapról ajánljuk
„Maga a pokol” – ukrán frontkatonák megrendítő történetei

„Maga a pokol” – ukrán frontkatonák megrendítő történetei

„Rosszabb, mint a pokol” – meséltek ukrán katonák a Reutersnek arról, amit a fronton átélnek. Bár folytatódik az orosz offenzíva, a harcosok szerint vissza kell szorítani Vlagyimir Putyin erőit. Annak ellenére, hogy a Kreml jelezte, kész lenne befagyasztani a háborút.

Újra vitázott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid - listavezetőként, tágabb körben

Fővárosi listavezetők ismertették programjaikat és ütköztették elképzeléseiket az ATV vasárnap esti élő műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×