eur:
389.8
usd:
359.05
bux:
66332.66
2024. február 26. hétfő Géza
Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j2) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sportközgazdász: kitörési pont lehet az Eb-szereplő labdarúgó-válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott a házigazda németekkel, valamint a skótokkal és a svájciakkal került azonos csoportba a jövő évi, németországi Európa-bajnokság Hamburgban rendezett sorsolásán. A sportközgazdász szerint olyan futball-láz van ma Magyarországon, hogy teljesen mindegy volt, hogy milyen ellenfeleket kap a magyar együttes.

Dénes Ferenc szerint a 2016-os Európa-bajnoki kijutás csak az előszele volt annak a futball-láznak, ami ma Magyarországon van. Mint azt az InfoRádiónak mondta, a közösségi médiában is inkább az esélylatolgatással foglalkoznak az emberek, kevésbé azzal, hogy jobb lett volna például az angolokkal egy csoportba kerülni. Úgy érzékeli, mindegy, kivel sorsolták össze a magyar együttest, az ország láthatóan a válogatott mögött áll.

A magyar sportrendszer 2010 óta úgy épült fel, hogy az állam gyakorlatilag átvállalta a finanszírozást

- mondta az InfoRádiónak a sportközgazdász.

Nemrég jelent meg az MLSZ kimutatása, ami szerint a profi labdarúgás egy-két kivételtől eltekintve (például Ferencváros, Diósgyőr, Debrecen) nem produkál jegyeladásokat. Magyarázata szerint rendkívül erőteljes a központi kereskedelmi bevételek szétosztása, vagyis az MLSZ-hez jutnak el a források és a klasszikus csapatkereskedelmi szponzoráció szinte eltűnt a labdarúgásból, talán a Ferencváros a kivétel a szakértő szerint.

Mindebből a válogatott lehet a kitörési pont - mondta Dénes Ferenc. Hozzátette, a labdarúgó-válogatott tényleg olyan mértékben éri el és érinti meg az embereket, amit egy klasszikus sportszponzorációban fontosnak és szükségesnek tartanak.

Az nem túl valószínű, hogy ez "lecsorogna" a sportágban, és az sem, hogy ez átvihető lenne más sportágakba

- jegyezte meg a sportközgazdász, aki szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség sikeres Eb-szereplés esetén még előnyösebb szponzorációs szerződéseket köthet majd.

Dénes Ferenc arról is beszélt, hogy mit jelent Szoboszlai Dominik a magyar válogatottnak. Úgy véli, a válogatott körüli rajongás egyfajta Szoboszlai-mániává vált, ez hat vissza a nemzeti csapatra is. Mint kifejtette, ebben az új futball-érában nem volt világsztárunk, és most van egy olyan fiatalember, aki ott áll a nemzetközi sztárrá válás kapujában. Ez egy olyan őrület, amit most kezdünk megérezni, ezért is fogynak ilyen nagyságrendben a mezek.

Az Eb kezdetéig akár több százezer Szoboszlai-mez elfogyhat - tette hozzá a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×