eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője sajtóértekezletet tart Münchenben 2023. március 7-én, egy nappal a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének Bayern München - Paris Saint-Germain visszavágó mérkőzése előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szilágyi Anna

Nem cél, hanem kötelesség a továbbjutás a házigazda németek számára

Ha nem is a legnehezebb, de nehéz csoportba került a Németország válogatottja. Így foglalható össze a német vélemény a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság hamburgi sorsolását követő esélyek megítélése kapcsán.

Julian Nagelsmann, a válogatott szeptemberben kinevezett edzője úgy vélekedett, hogy a német nemzeti tizenegy három nehéz, szinte egyforma képességű csapattal – Magyarország, Skócia, Svájc – került az A csoportba. Bár Nagelsmann szerint a spanyolokat, az olaszokat és az albánokat "'felvonultató" B az igazi "halálcsoport", a nyolcaddöntőbe jutás az A-ból sem lesz könnyű.

Ugyanakkor a sorsolás után megjelent elemzések egyaránt úgy fogalmaznak, hogy a házigazdák számára az előrelépés mindenekelőtt kötelezettség és nem csupán cél. A Kicker sportmagazin szerint ez csak akkor valósítható meg, ha Nagelsmann úrrá lesz a jelenlegi sok problémán. Mindez a fiatal edző számára is egyfajta presztízskérdés, jelenlegi megbízatása ugyanis az Eb végéig szól.

Általános megítélés szerint a FIFA-ranglistán 36., tehát a német csapat mögött 20 hellyel lemaradó Skócia ellen az Európa-bajnokságot nyitó kölni mérkőzés "kezdeti szikrát" jelent a jó szerepléshez. Németország válogatottja még soha nem vesztett tétmérkőzésen Skócia ellen. A "szikra" után jönnek a magyarok, akik a világranglista 27. helyén állnak.

A Kicker emlékeztetett arra, hogy a a magyar válogatott a Liverpool sztárjának, Szoboszlai Dominiknak, valamint a lipcsei védelem "bástyájának", Willi Orbánnak a közérműködésével a legutóbbi két mérkőzésen a Nemzetek Ligájában Lipcsében 1-0-ra legyőzte a német válogatottat, Budapesten pedig 1-1-es döntetetlen született. Azaz Magyarország rendkívül kemény ellenfél.

A lap által megszólaltatott elemzők szerint ez vonatkozik Svájc válogatottjára is, amely ellen a két legutóbbi mérkőzésen egyaránt döntetlen született.

Szinte valamennyi tudósítás kiemeli, hogy a németek számára ugyancsak ösztönzőt jelenthet az U17-es utánpótlás-válogatott indonéziai világbajnoki győzelme.

A Kicker rövid portrét is közölt a csoportbeli ellenfelekről. Az újság szerint a skótok elleni nyitómérkőzésen a német válogatott "sportági szempontból" egyértelmű favorit, elvégre jelenleg 20 hellyel előzi meg a 36-ik helyen álló skótokat. Skócia válogatottjának két sztárja Scott McTominay a Manchester Unitedből, valamint a liverpooli Andrew Robertson. Steve Clarke edző csapatát az elkötelezettség, az akarat és a szenvedély jellemzi.

Magyarország vonatkozásában szinte valamennyi elemző a "kellemetlen ellenfél" jelzőt hangsúlyozza.

A magyarok immár ötödik alkalommal vesznek rész Eb-n. Lehet, hogy nem ők a legismertebbek, de semmiképp nem lebecsülhetők – fogalmaz a Kicker. Hangsúlyozta, hogy Magyarország válogatottjának teljesítménye Marco Rossi irányítása alatt "robbanásszerűen" javult. A magyar válogatott magabiztosan, vereség nélkül végzett az első helyen selejtezőcsoportjában Szerbia előtt, és tizenkét mérkőzés óta veretlen.

A Kicker értékelése szerint a magyar válogatott kiemelkedő ereje középpályán folyó munka, a labdaszerzés utáni gyors és veszélyes ellentámadások indítása. A csapat tempóját az exlipcsei Szoboszlai Dominik diktálja, a lipcsei Willi Orban hátul fogja össze a gárdát, míg a freiburgi Sallai Roland a támadósorban "mindig kész" a gólra – írta az újság.

Utalt arra, hogy a két ország válogatottja között az eddigi mérleg 12 magyar győzelem, ugyancsak tizenkét döntetlen, valamint 13 német diadal. Ami pedig a gólokat illeti, a magyarok 68-szor találtak a németek hálójába a kapott 74-gyel szemben.

Németország harmadik csoportbeli ellenfele az a Svájc, amely hatodik alkalommal szerepel Európa-bajnokságon. A svájciak az elmúlt években Európa egyik legjobb csapatát alkották, jelentős győzelmeket könyvelhettek el, de az utóbbi időben nem olyan sikeresek.

Szinte minden forrás idézi Nagelsmann kijelentését, amely szerint a csoportban a válogatott mindenképp az első helyen kíván végezni.

"Dolgoztam már néhány magyar játékossal, tudom, mire képesek" – idézték a lapok az edzőt, aki szerint Magyarország "érdekes" futballt játszik.

A német válogatott idén rendkívül gyenge évet produkált, amit jövőre az Eb-n mindenképp feledtetni kíván, sőt feledtetnie kell. Bernd Neuendorf, a német labdarúgó-szövetség elnöke még a szombati sorsolás előtt rendkívül magasra tette a lécet. Szavai szerint a "minimális cél" a döntőbe jutás. A sorsolás után ezt azonban már nem ismételte meg.

"Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ne tisztelnénk bármelyik ellenfelünket, vagy félvállról vennénk őket. Azok az idők már elmúltak" – fogalmazott Rudi Völler sportigazgató, hozzátéve, hogy rendkívül fontos a jó kezdés. Völler, aki szövetségi edzőként a 2002-es világbajnokságon a Brazília elleni döntőig juttatta el a válogatottat, azt azonban hangsúlyozta, hogy a remélt sikeres szereplés érdekében rendkívül sok a teendő.

A német válogatott egyik korábbi sztárja, Michael Ballack úgy vélte, hogy a csoportban Németország a favorit, élvezve a hazai pálya előnyét. Skócia ellen győzelemre számít, Magyarország és Svájc ellen azonban szerinte nehezebb lesz.

Az Európa-bajnokságnak tíz német város, Hamburg mellett Berlin, München, Dortmund, Köln, Stuttgart, Düsseldorf, Frankfurt, Lipcse és Gelsenkirchen ad majd otthont. Az Eb június 14-én Kölnben rajtol és a július 14-i berlini döntővel ér véget.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×