eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Gyerekek a hazai szurkolótáborban a Magyarország - Azerbajdzsán labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. október 13-án.
Nyitókép: Gyerekek a hazai szurkolótáborban a Magyarország - Azerbajdzsán labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2019. október 13-án. MTI/Czagány Balázs

Gyerekek szurkolnak ma este a szerbeknek a magyarok mérkőzésén

A magyar válogatott ma este általános iskolás korú gyerekek előtt játszik Európa-bajnoki selejtezőt Belgrádban, a szerbek ellen. Egyik csapat történetében sem példátlan, hogy büntetés miatt nem értékesíthetők jegyek egy ilyen fontos találkozón.

A magyar csapat egyik legemlékezetesebb zárt kapus mérkőzése a románok elleni, tíz évvel ezelőtti, márciusi világbajnoki selejtező volt. A büntetést a FIFA az előző augusztusi, Izrael elleni mérkőzés nézőtéri rendbontásai miatt szabta, az esetről hírt adó brit sajtó akkor azt írta, az volt az első eset, hogy rasszizmus miatt zárt kapus mérkőzést rendelt el a világszövetség. A márciusi, románok elleni találkozó egyébként 2-2-re végződött, Alexandru Chipciu a 92. percben egyenlített ki a Puskás Stadionban.

Hasonló indok miatt üres stadionban fogadtuk volna az azerieket 2019 őszén, akkor a szlovákok elleni hazai mérkőzésen tapasztaltak miatt szankcionált az UEFA. A szövetség zseniális húzásával, nyilván elsősorban Csányi Sándor érdeméből sikerült elérni, hogy tizenötezer gyerek bemehessen a stadionba, ők biztatták a csapatot a Groupama Arénában.

A koronavírus-járvány miatt is kényszerültünk üres lelátók előtt játszani. 2020 őszén az oroszok (2-3), a szerbek (1-1) és a törökök (2-0) elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseken, valamint az Izland (2-1) elleni, a következő júniusi Eb-szereplésről döntő pótselejtezőn sem lehettek nézők. A pandémia miatt más országokban is zárt kapuk mögött kellett játszani akkoriban, így Szerbiában is.

A két csapat legutóbbi belgrádi mérkőzése – a mai találkozó színhelyén, a Rajko Miticsről elnevezett arénában, a népnyelv szerint a Marakanában – ugyancsak nézők nélkül zajlott.

Visszatérve a magyar válogatotthoz: az elmúlt időszakban sikerült elérni, hogy a szankcionált mérkőzéseken a gyerekek bevonásával lehessenek nézők.

Az angolok ellen (0-4) 35 000 ifjú lelkesedett a magyar válogatottért.

A magyar válogatott idegenben játszott már szankció miatt is erősen csökkentett létszámú publikum előtt. 2020 októberében mindössze kétezer néző látta, láthatta Szófiában az Eb-szereplésért játszott playoff első állomását (1-3). Megjegyzendő, hogy a mostani Eb-selejtező-sorozatban játszott első idegenbeli mérkőzésünkön, Podgoricában sem lehetett telt ház, két szektort bezáratott az UEFA a montenegrói szurkolók egy korábbi rendbontása miatt (0-0).

Szerb büntetések

A szerbeket is többször büntették már, először a 2010-es olaszországi Eb-selejtezőjükön a vendégszurkolók magatartása miatt.

Az UEFA zárt kapus rendezést rendelt el a ma esti találkozóra, ebből következően jegyeket nem értékesíthettek a szerbek. Ugyanakkor természetesen érvényes a vendégekre és az európai szövetségre vonatkozó protokoll, amely szerint a vendég magyar csapat (gyakorlatilag: szövetség) részéről legfeljebb 200 tiszteletjegyes, valamint 20 VIP-vendég ott lehet a Marakanában.

Ott lehetnek a sajtó akkreditált képviselői, valamint az UEFA képviselői és partnerei is. A csapatok küldöttsége – a játékosokat is beleértve – maximum 55 főből állhat. A szerbek is élhettek és élnek is azzal a lehetőséggel, hogy gyerekekkel töltsék meg a stadion egy részét.

A Szerb Labdarúgó-szövetség meghívott minden olyan labdarúgóiskolát és futballklubot, amely általános iskolás korú, 7-14 éves korú gyermekekkel foglalkozik, valamint Szerbia általános iskoláit, hogy küldjenek ifjú szurkolókat az Eb-selejtezőre. Minden 15 gyerekhez egy kísérő is beengedhető.

A mérkőzés 20.45-kor kezdődik.

(Képünk illusztráció, magyar gyerekek szurkolnak az Azerbajdzsán elleni, 2019-es mérkőzésen.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×