eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Cristiano Ronaldo portugál cserejátékos csapatának egyik gólja után a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Portugália-Svájc mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Cristiano Ronaldo Újpesten, Ádám Martin a BLASZ I-ben – Mi történik a Transfermarkton?

Az átigazolásokra specializálódott portálon több – magyar szempontból is – meghökkentő hír látott napvilágot az elmúlt időszakban. Vajon milyen algoritmus segítségével számolják ki az egyes klubváltások esélyeit?

Számos elemző cikkben olvashatjuk vagy felvezető tévéműsorban hallhatjuk a következőt: „a mértékadó Transfermarkt átigazolási hírportál szerint...” De vajon tényleg hiteles, megbízható forrásról van szó? Az elmúlt napokban megjelent, legtöbbször nem komolyan vehető transzferhírek alapján: nem igazán.

Az egyik ilyen szürreális pletyka múlt héten az volt, hogy a portál szerint

70 százalék esély van arra, hogy az Eb-aranyérmes, ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a szaúdi al-Naszr csapatától Újpestre igazol kölcsönben.

A hír hatalmas lavinát indított el, képtelenebbnél képtelenebb értesülések kerültek napvilágra különböző megmosolyogtató klubváltásokkal kapcsolatban. A portálon megjelent információk szerint például a Kozármisleny Lionel Messi, míg a Ferencváros Kylian Mbappé iránt érdeklődik.

Sokan nem értik mi történik azzal a Transfermarkttal, amelyre futballszakírók, tévés személyiségek tekintenek hivatkozási alapként. A történtekkel több portál is foglalkozott, a delmagyar.hu nemrég azt írta, hogy a Transfermarkton olvasható adatok szerint a Dél-Koreában légióskodó Ádám Martinért bejelentkeztek itthonról. A 14-szeres magyar válogatott csatár azonban nem az NB I-ből kapott ajánlatot, hanem

a BLASZ I. osztályában szereplő II. Kerületi UFC-vel hozták hírbe.

Nos, az NB I korábbi gólkirályának klubváltása a több játéklehetőség reményében abszolút nem irreális, a budapesti klub ajánlata azonban nehezen vehető komolyan. Állítólag 65 százalék az esélye annak, hogy Ádám Martin hozzájuk kerül.

Az átigazolásokra specializálódott portálon közzétett értesülés szerint a II. Kerületi UFC kétéves szerződéssel csábítaná haza Ádám Martint az Ulszan Hyundai együttesétől, sőt a magyar klub még Jude Bellinghamet is megszerezné, aki 103 millió euróért igazolt a nyáron a Borussia Dortmundtól a Real Madridhoz. A Transfermarkt szerint a II. Kerületi UFC 39 százalékos eséllyel száll harcba az angol válogatott középpályásért, míg Dzsudzsák Balázs esetében 92 százalékos valószínűséggel írnak arról, hogy a budapesti klubnál folytatja.

A Transfermarkton olvasható adat szerint egyébként jelenleg egymillió euró Ádám Martin értéke. A 28 esztendős magyar csatár eddig 22 meccsen 5 gólt szerzett és 3 gólpasszt adott a dél-koreai bajnokság jelenlegi szezonjában, a kupasorozatban pedig kétszer volt eredményes.

Visszatérve a Transfermarkt oldalára, az Újpestben játszó Csoboth Kevin profilján azt tüntették fel nemrég, hogy a Liverpool, a Twente és a Lorient is szerződtetné.

Ezek a klubváltások valószínűleg nem valósulnak meg, de akkor érdemes egyáltalán tájékozódni a Transfermarkt oldalán, ahol egyre több kacsával lehet találkozni? A nemzetisport.hu azt írja, hogy minden bizonnyal azért változnak így az algoritmusok a portálon a transzfereket, átigazolási híreket illetően,

mert bárki, bármilyen felhasználó feltölthet oda átigazolási pletykákat.

A Cristiano Ronaldo Újpestre igazolásával kapcsolatos információt például Lfc1892_news nicknévvel töltötték fel. A Nemzeti Sport a hír megjelenését követően felkereste a lila-fehér klub sajtóosztályát, akik azt válaszolták, hogy „a tárgyalások jól haladtak mindaddig, amíg a mezszámok elő nem kerültek. Mivel nálunk a 7-es és a 9-es mez is foglalt, így egyre távolodtak az álláspontok egymástól, jelenleg nem látunk rá esélyt, hogy lila-fehérben fusson ki a pályára” – áll a közleményükben. Az Újpest FC tréfás válaszából is leszűrhető, hogy nem kell komolyan venni minden olyan adatot, információt, amit a Transfermarkt oldalán találunk.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×