eur:
391.04
usd:
366.13
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Silverstone, 2012. július 7.Fernando ALONSO, a Ferrari spanyol versenyzője száguld a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brit Nagydíjának időmérő edzésén a silverstone-i pályán. A leggyorsabb köridőt Alonso érte el, így ő indulhat az első rajthelyről a másnapi futamon. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)
Nyitókép: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Drámai üzenetek a Silverstone-i futam előtt

A Just Stop Oil tüntetői tavaly egyszerűen leültek verseny közben az aszfaltra. Idén márciusban ítélték börtönbüntetésre a hat embert. A vasárnapi silverstone-i Forma-1-es nagydíj előtt aggódnak a szervezők, de a versenyzők is.

A 2022-es veszélyes akció után megelőző "üzenetsort" küldtek és óvintézkedéseket léptettek életbe.

Lando Norris brit Forma-1-es versenyző egyenesen úgy fogalmazott, hogy ne legyenek buták és önzők a tüntetők, és ne akarják a Brit Nagydíj ideje alatt életüket veszélybe sodorni. Az autóversenyző szavai megegyeznek azzal a kéréssel, amelyet a Brit GP szervezői intéztek az aktivistákhoz, jelezve, hogy életveszélyes lehet, ha az esemény alatt kezdenek valamilyen akcióba - írja a The Guardian.

"Persze, hogy aggaszt minket a dolog, butaság lenne veszélybe sodorni az életüket úgy, hogy autók száguldoznak körülöttük. És önző dolog is, mert ez következményekkel jár az autó vezetőjére nézve is" - mondta Norris.

Hozzátette, tüntetni mindenkinek van joga, de lehet ezt jól és kevésbé jól is csinálni.

"Remélem, ők elég okosak ahhoz, hogy ne tegyék meg. Biztonságosabb módon is kifejezhetik véleményüket" - fogalmazott.

Stuart Pringle, Silverstone ügyvezető igazgatója szintén keresetlen szavakkal mondta el, hogy a Just Stop Oil csoporthoz hasonló tüntetők, akik már krikettmeccseket, rögbidöntőt és snooker-világbajnokságot is célkeresztbe vettek, nagy kockázatot vállalnak, ha a Brit Nagydíjjal kapcsolatosan is ilyen terveik vannak.

"Nem kockáztatod az életed, amikor egy snookerasztalra ülsz vagy egy virágkiállításon tiltakozol. Egy autóversenypálya nem ilyen hely. Rendkívül veszélyes, az emberek az életüket tehetik így kockára, és minden józan gondolkodású ember ki tudja következtetni, mi itt a végső kockázat. Az én határozott üzenetem az, hogy senki ne tegye kockára életét.

Itt nem lehet a földre ülni. Őrület, ha valaki bemászik egy versenypályára"

- mondta el.

A hétvégi Brit Nagydíj a világ egyik legprominensebb sporteseménye, a hétvége során vérhatóan 480 ezren látogatnak el a pályára, a vasárnapi versenynapon 140 ezren lehetnek ott.

2022-ben a pálya egyik leggyorsabb részén, a Wellington-egyenesben ültek az aszfaltra a Just Stop Oil tüntetői. Nagyon közel kerültek a versenyző autókhoz, mielőtt eltávolították volna őket a pályáról. Az esetet letartóztatás követte, márciusban hat aktivistát börtönbüntetésre ítéltek.

A verseny nagy nyilvánosságot jelenthet bármilyen tüntetőnek, ezért a beengedés során alaposan átkutatják mindenki hátizsákját, köteleket, ragasztót, láncot és lakatot keresve a csomagokban.

A verseny problémája, hogy itt nem kell semmihez rögzíteniük magukat a versenyzőknek, már azzal nagy kavarodást idézhetnek elő, ha beutnak a pályára verseny közben.

Pringle szerint megerősített biztonsági felügyelettel várják a nagydíjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×