eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (j2) és Pigniczki Krisztina másodedző a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 16-án. A magyar válogatott 29-25-re győzött, így a 11. helyen végzett az Eb-n.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kemény üzenetet küldött a kluboknak a női kézilabda-válogatott másodedzője

Fizikailag és a játék értésében is előre kell lépniük a magyar női kézilabda-válogatott tagjainak, a munka nagy része pedig a kluboknál történik - hangsúlyozta az InfoRádióban Pigniczki Krisztina másodedző, miután az együttes felkészülési mérkőzésen a lengyelektől és a németektől is kikapott.

A Lengyelországtól és Németországtól elszenvedett vereségek után nehéz mérleget vonni a női kézilabda-válogatott másodedzője, Pigniczki Krisztina szerint. Az InfoRádióban elmondta, inkább válaszokat kapott a szakvezetés jó néhány kérdésre – igaz, újabbak is keletkeztek arról, miért nem sikerült azt a játékot folytatni, amellyel befejezték a szlovéniai Európa-bajnokságot a házigazda ellen (29-25 ide).

"Számunkra is meglepetés volt mind a mutatott játék, mind az eredmény. Voltaképpen ezt a mérleget tudtuk levonni, és azóta is naponta beszélt a stáb telefonon arról, hogy mi történhetett" - töprengett Pigniczki Krisztina.

A válogatott három hónap után találkozott újra, nincs lehetőség sűrűbb találkozásokra, plusz összetartásokra, annyira zsúfolt a versenynaptár.

"Ráadásul minden egyes összetartás vagy edzőtábor előtt újratervezésre volt szükségünk a csapat összetételének változása miatt. Ezek nem kifogások, csak a tények. Emiatt mindig csak részfeladatokat tudunk megoldani" - tette hozzá.

A vereséggel végződött mérkőzéseket elemezve arra jutottak, hogy

  • a német mérkőzés első negyedórája jól sikerült, utána már nem igazán - egyelőre részfeladatokat tudnak megoldani, teljes mérkőzést még nem tudnak hozni
  • hiába lehetnek elégedettek egy-egy játékossal, csapatjátékról van szó, szükség van mindenkire (beállók, szélsők, átlövők, irányítók, kapusok)
  • két egymást követő napon nem tudták a jól szereplő játékosok ugyanazt a teljesítményt nyújtani
  • csapatként, együtt nem sikerült jó képet mutatniuk magukról.

Korábban sok szó esett arról, hogy a mentális felkészülés - nem csak a női kézilabdában - mennyire fontos, emellett viszont épp Pálinger Katalin, a kézilabda-szövetség alelnöke - korábbi világklasszis kapus - hangoztatja, hogy a fizikai felkészülés a kulcs. Pigniczki Krisztina ezt úgy látja, hogy a játékosoknak elsősorban

a kluboknál kell olyan fizikai, erőnléti állapotba kerülni, olyan állóképességet szerezni, amivel a válogatottban is helyt tudnak állni.

"Úgy, hogy heti két mérkőzés, utazás van, ilyenekre nekünk nincs is időnk, de ez soha nem is volt így. A klubokban kell a játékosoknak magukkal foglalkozni mind mentálisan, mind fizikálisan. Úgy látom, talán fizikailag és játékértésben vannak problémáink, amit a játékos a klubjában tud elsősorban elsajátítani" - nyomatékosította a női kézilabda-válogatott másodedzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×