eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
NEW YORK, USA - SEPTEMBER 10: Iga Swiatek of Poland and Ons Jabeur hokld their trophies final of US Open Championships won by Swiatek at USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York on September 10, 2022. Swiatek won in straight sets. It was her second Grand Slam victory in this year and first ever for Polish woman. (Photo by Lev Radin/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Lev Radin/Anadolu Agency/Getty Images

Serena Williams nyomdokaiba lépett a US Open bajnoka – videó

A világelső Iga Swiatek nyerte meg a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság női egyes versenyét, mivel a döntőben két szettben legyőzte a tunéziai Onsz Dzsabőrt.

A harmadik Grand Slam-trófeájára hajtó lengyel kiválóság a négy között a fehérorosz Arina Szabalenkát verte 3:6, 6:1, 6:4-re, míg Dzsabőr az előzőleg sorozatban 13 győzelemnél tartó Caroline Garciát győzte le 6:1, 6:3-ra.

A 21 éves Swiatek idei második GS-döntőjére készülhetett, legutóbb a Roland Garroson szerepelt a fináléban, ahol 2020 után másodszor diadalmaskodott. Hét esztendővel idősebb riválisa nemrég Wimbledonban jutott döntőbe, ám alulmaradt a kazah Jelena Ribakinával szemben. New York-i sikerével történelmet írhatott volna, mivel ő lehetett volna az első afrikai és az első arab GS-bajnok.

A tavasszal 37 meccsen át veretlen Swiatek

2014 óta az első lehetett Serena Williams után, aki egy idényben hét tornagyőzelmet arat, s ugyancsak 2014 óta ő volt az első világranglista-vezető, aki bejut a US Open döntőjébe.

Előzőleg szintén Serena Williams volt képes erre. Swiatek imponáló statisztikával büszkélkedhetett a döntőkben, ugyanis miután 2019-ben elbukta első fináléját Luganóban, a többi kilencet sorra megnyerte úgy, hogy ezek során egyetlen szettet sem veszített.

Ami kettejük egymás elleni mérlegét illeti, 2019 óta négyszer csaptak össze, és döntetlenre álltak, legutóbb májusban, a római fináléban küzdöttek meg, akkor a varsói játékos nyert 6:2, 6:2-re. Kemény pályán 1-1 volt az egymás elleni mutatójuk.

Az már a szombati csúcstalálkozó előtt biztos volt, hogy Swiatek marad a WTA-rangsor élén, a jelenleg ötödik Dzsabőr pedig hétfőn visszatér a karriercsúcsot jelentő második helyre. Ők ketten voltak csak képesek idén arra, hogy két GS-fináléba jussanak be.

Az eddig New Yorkban mindössze egy szettet vesztő tunéziai rendkívül idegesen kezdett, és az első három gémben összesen csak két labdamenetet tudott nyerni. A tunéziai 3:0-nál "érkezett meg" a mérkőzésbe, elkezdte szórni a nyerőket, visszabrékelt, egyenlíteni viszont nem tudott. Swiatek 3:2 után ismét lendületbe jött, és fél óra elteltével szettelőnybe került.

A folytatásban is a lengyel akarata érvényesült, Dzsabőrnek csak felvillanásai voltak, a fontos pontokból egyet sem tudott hozni. Ismét 3:0 állt az eredményjelzőn, aztán az afrikai megint 3:2-re felzárkózott, majd a játszma negyedik brékje révén 4:4-nél utolérte Swiateket. Ekkor azonban mindhárom bréklabdáját elpuskázta, majd 5:6-nál mérkőzéslabdát hárított. A rövidítésben is egymás hibáiból éltek, aztán a hajrát a lengyel bírta egy kicsit jobban, aki végül 1 óra 51 perc elteltével ünnepelhetett.

Az immár háromszoros Grand Slam-bajnok Swiatek pályafutása 10. trófeája mellé 2,6 millió dollárt (1 milliárd forint) kapott.

Női egyes, döntő

Iga Swiatek (lengyel, 1.)-Onsz Dzsabőr (tunéziai, 5.) 6:2, 7:6 (7-5)

Elsősorban mentális erejét emelte ki Iga Swiatek az után, hogy Onsz Dzsbőrt.

"Nagyon büszke vagyok magamra, mert ez egyáltalán nem könnyű mérkőzés volt. Még ha az első szettben fölényben játszottam is, tudtam, hogy a folytatás szorosabb lesz és Onsz minden hibámat ki fogja használni" - elemezte az összecsapást az immár háromszoros Grand Slam-győztes játékos.

A 21 éves lengyel teniszező úgy érezte, hogy a második játszma nagyon fizikálissá vált. Kiemelte, hogy az energiaszintje ebben a szakaszban emelkedett, és a kulcsmomentumoknál pontos volt a játéka.

"Nagyon magas színvonalon teniszeztünk, különösen büszke vagyok a mentális erőmre és arra, hogy a nehéz pillanatokban nem omlottam össze"

- hangsúlyozta. Annak is örült, hogy voltak megoldásai a nehézségekre, jól használta ki a lehetőségeit és képes volt alakítani a mérkőzés lefolyását, ami számára azt jelzi, hogy a korábbiakhoz képest is előrelépett.

Külön kiemelte annak a jelentőségét, hogy a Roland Garroson aratott két GS-diadala után ezúttal kemény borításon is a legjobb tudott lenni.

"Nem számítottam rá, nem várták tőlem, de ez egy újabb megerősítése annak, hogy nincsenek korlátaim" - tette hozzá.

Onsz Dzsabőr, aki a finálét 6:2, 7:6 (7-5)-re veszítette el, Wimbledon után a második GS-döntőjében maradt alul, de úgy vélekedett, lesz még alkalma bizonyítani ezen a szinten, és kijelentette, hogy

a jövő évben a világranglista élére szeretne kerülni.

A WTA-rangsorban Swiatek mögött ismét második helyezett, 28 éves tunéziai játékos úgy összegezte a szombati mérkőzést, hogy ellenfelen erősen kezdett, nagy nyomást helyezett rá, a második szettben viszont megvolt az esélye a fordításra.

"Jó lett volna előnybe kerülni és irányítani. A második szettben nem mindig játszott olyan jól, mint az elsőben, azt kellett volna jobban kihasználni, de őszintén szólva nem sajnálok semmit sem, mivel mindent megtettem, ami tőlem tellett" - nyilatkozott.

Hozzátette, valószínűleg ezt a vereséget is nehéz lesz megemésztenie, akárcsak két hónapja a wimbledonit, de azzal nyugtatta magát, hogy időbe telt, míg tornát tudott nyerni, és nyilván idő kell ahhoz is, hogy GS-viadalon legyen a legjobb.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×