INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

úszás

pénzjutalom

milák kristóf

kós hubert

mihályvári-farkas viktória

A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 14-én.

Milák-milliók: ennyi pénz jár az úszóknak a sikeres Eb után

Infostart

Milák Kristóf éremhalmozását az európai szövetség és a magyar állam is díjazza. Az utóbbi nagyságrenddel jobban.

Rendkívül sikeres Eb-t tudhat maga mögött a magyar úszóválogatott: 5 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a római kontinensviadalt, ezzel az éremtáblázat második helyén végzett. A Pénzcentrum kiszámolta, ki mennyi pénzt keresett a jó szerepléssel.

Az egyéni számokban az aranyéremért 2000, az ezüstért 1500, a bronzéremért pedig 1000 eurót vághatnak zsebre az úszók. Kissé magasabb az összeg a váltószámok esetében: itt a dobogó legmagasabb fokáért 3500, a második helyért 3000, a harmadikért pedig 2500 euró jár.

A nemrég lezajlott budapesti világbajnokságon Milák Kristóf 26,5 millió forintot keresett csak azzal, hogy világcsúccsal nyerte meg kedvenc számát, a 200 méteres pillangót. A 100 méteres pillangóúszásban is győzött, így még azért is járt neki 20 ezer dollár (mai árfolyamon számolva 7,95 millió forint). Milák most ezt az összeget fejelte meg összesen 5625 euróval (két egyéni és egy váltóarany, valamint két ezüstérem), vagyis olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk a mostani árfolyamon 2,2 millió forintot keresett Rómában. Szerdán este, az utolsó medencés napon született ráadásul még egy aranyérem: Kós Hubert a 200 méteres vegyesúszásban szerzett aranyérmet, így ő is 2000 euróval gazdagodott.

Mihályvári-Farkas Viktória szerzett még aranyat egyéniben, ő a 400 méteres vegyesúszásban állhatott a dobogó tetejére. A magyar úszónő emellett 1500 méteres gyorsúszásban második lett, vagyis összesen 3500 eurót (1,4 millió forint) keresett az Eb-n.

Ezüstéremből jutott a legtöbb a magyar úszóknak: Mihályvári-Farkason és Milák váltó- és egyéni ezüstjén kívül még négy ilyen színű érmet szerzett Rómában a magyar küldöttség. Ott vannak először is Milák váltós társai (Németh Nándor, Szabó Szebasztián és Mészáros Dániel), akik mivel más érmet nem szereztek, 750 euróval gazdagodtak a célba érkezés után. Egyéniben Verrasztó Dávid, Márton Richárd és Jakabos Zsuzsanna szereztek ezüstérmet (érdekesség, hogy Márton és Jakabos is honfitársától, vagyis Milák Kristóftól illetve Mihályvári-Farkas Viktóriától kapott ki), így ők fejenként 1500 eurót, átszámítva 600 ezer forintot kapnak.

Bronzérmet egyéniben két magyar úszó, Molnár Dóra (200 méter hát) és Késely Ajna (400 méter gyors) szerzett, ők 1000 eurót (404 ezer forint) kerestek ezzel, de Molnár tagja volt a szintén bronzérmet nyerő, női 4x200-as gyorsváltónak is. Itt még szerepelt Pádár Nikolett, Késely Ajna, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka és Ábrahám Lilla Minna is. Feltételezve, hogy egyenlően osztják el a 2500 eurót, 416-ot kapnak fejenként, átszámítva mintegy 168 ezer forintot.

Az európai szövetség pénzdíjánál azonban jóval magasabb összeggel támogatja a sportsikereket a magyar állam. A jelenlegi szabályok szerint a kétévente rendezett Európa-bajnokságok esetében – mint az úszó-Eb – az aranyérem 7,5 millió forintot ér, az ezüst 5,355 milliót, míg a bronz 4,275 milliót. Ezt figyelembe véve Milák Kristóf a három arany- és két ezüstérmével több mint 33 millió forintos jutalomra lesz jogosult csak az Eb-eredményei alapján.

Nyitókép: A győztes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018