eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Szilágyi Áron és az olasz Pietro Torre (j) asszója a kairói vívó-világbajnokság férfi kard egyéni negyeddöntőjében 2022. július 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

Szilágyi Áron egyéni világbajnok

A döntőben a kairói karddöntőben a francia Maxime Pianfettit győzte le a háromszoros egyéni olimpiai bajnok.

Szilágyi Áron aranyérmet nyert a kairói vívó-világbajnokság férfi kard egyéni versenyében. Három olimpiai győzelme mellett ez az első egyéni vb-címe.

A döntőben a francia MaximePianfettit

izgalmas csatában 15-14-re verte Szilágyi,

aki így olimpiai aranyai és 2015-ös Eb-győzelme mellé a vb-diadalt is begyűjtötte egyéniben.

Az egész nap jó formában vívó Maxime Pianfetti 6-3-ra meglépett az elején. Csakhogy azután a magyar kardozó sorozatban öt tust adott, ekkor következett a szünet, majd a pihenő után még két Szilágyi-találat esett.

A francia vívó azonban nem adta fel, szívósan küzdve felzárkózott, 12-14-ről egyenlített, az utolsó találatot viszont - nagy izgalmak közepette - Szilágyi vitte be, melyet videózás után ítéltek meg neki.

Az elődöntőben Sandro Bazadze volt az ellenfele. A georgiai vívót a tavalyi olimpián az elődöntőben legyőzte, az idei Európa-bajnokságon viszont épp ő állította meg Szilágyit a 32 között. Most 15-11-es magyar siker született.

A háromszoros olimpiai bajnok a legjobb négy között visszavágott Sandro Bazadzének az idei, antalyai Európa-bajnokságon elszenvedett vereségért. Akkor a georgiai a 32 között 15–7-re győzte le a magyar kardozót, most viszont Szilágyi bizonyult jobbnak csakúgy, mint tavaly az olimpiai elődöntőben.

Az asszó során sok volt a videózás, mindkét fél vitatta a bírói döntéseket, az ellenőrzés többször kedvezett a magyar kardozónak, aki 5–5 után egyébként is átvette az irányítást.

Az egyperces szünet az ő 8–5-ös vezetésénél kezdődött, és Bazadze a folytatásban már egyszer sem tudott egyenlíteni, végül négytusos magyar győzelem született.

A negyeddöntőben az olasz Pietro Torrét múlta felül magabiztosan. Alig kezdődött el az asszó, már 5-0 állt az eredményjelzőn, az egyperces szünet pedig 8-2-nél kezdődött. A folytatásban kiegyenlítettebben alakult a mérkőzés, de így is a végéig nőtt a különbség.

A legjobb 16 között az egyéni világbajnok Szatmári András volt az ellenfele.

A két magyar klasszis asszójára a hagyományoknak megfelelően nem ült oda edző egyik oldalra sem, a felek egymás között "intézték el" a továbbjutást.

Az előző mérkőzésén kissé bizonytalan Szilágyi ezúttal nagyon határozottan kezdett, gyorsan elhúzott 6–1-re. A legutóbbi vb-n, 2019-ben ezüstérmes, két évvel korábban világbajnok Szatmári akciói elhaltak, többször is hitetlenkedve nézett a táblára, hogy miért nem jelzett a gép. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi szép védéseket mutatott be, időnként pedig megelőzte ellenfelét, aki a folytatásban azért adott szép tusokat – például látványos lerohanásból –, de jelentős hátrányát nem tudta lefaragni.

A harmadik olimpiai bajnoki címét tavaly Tokióban megszerző klasszis a kuvaiti Amaar Alammari elleni 15–6-os győzelemmel kezdett, majd feszültebb hangulatú mérkőzésen 15–13-mal búcsúztatta a kínai Hszü Jing-minget.

A magyar kardozók mérkőzései

a 64 között

Gémesi Csanád-Inaki Bravo (spanyol) 15-13

Decsi Tamás-Ahmed Ferjani (tunéziai) 15-14

Szatmári András-Krzysztof Kaczkowski (lengyel) 15-4

Szilágyi Áron-Amaar Alammari (kuvaiti) 15-6

a 32 között

Szatmári-Enver Yildirim (török) 15-7

Szilágyi - Hszü Jing-ming (kínai) 15-13

Sandro Bazadze (georgiai)-Gémesi 15-12

Bolade Apithy (francia)-Decsi 15-11

a 16 között

Szilágyi-Szatmári 15-9

negyeddöntő

Szilágyi-Pietro Torre (olasz) 15-8

elődöntő

Szilágyi-Bazadze 15-11

döntő

Szilágyi-Pianfettit 15-14

Nyitóképünkön Szilágyi Áron és az olasz Pietro Torre (j) asszója a kairói vívó-világbajnokság férfi kard egyéni negyeddöntőjében 2022. július 18-án.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×