eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Milák Kristóf a doppingszabályok betartásával is példaképnek számít

Menetrend szerint zajlik a budapesti vizes világbajnokságon részt vevő sportolók doppingellenőrzése, de az előzetes szűrés már hetekkel ezelőtt elkezdődött. Eddig kilencszáznál is több mintát vettek le.

„Ezen a világbajnokságon már nem a FINA határozza meg a vizsgálatok számát, helyét és azok menetét, hanem a NOB fennhatósága alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség, az ITA, amelyet az angol Jack Pinnick-Gray képvisel a magyarországi világversenyen. Nagy megtiszteltetés a számukra, ugyanakkor az elismerés mellett a bizalom jele is, hogy valamennyi teszt elvégzését a Magyar Antidopping Csoport kötelékébe tartozó tapasztalt magyar ellenőrökre bízták, más szóval a jól felkészült munkatársaimra” – újságolta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője, a doppingellenes küzdelem nemzetközileg elismert szakembere.

Az ellenőrök többnyire a reggeli és az esti órákban teljesítik a feladatukat, hol a versenyszínhelyeken, hol a hivatalos szálláshelyeken tűnnek föl, határozottak, de távolról sem erőszakosak, a sportolók pedig szinte kivétel nélkül együttműködést tanúsítanak. Úgy is lehet fogalmazni, hogy a mintavevők és a mintaadók között az évek során jó együttműködés alakult ki – fogalmaz az SzPress Hírszolgálat.

A MACS első embere arról is beszámolt, hogy a WADA előírásai szerint levett és tárolt mintákat reggelenként a Budapesttől 250 kilométerre fekvő ausztriai Seibersdorfba szállítják, Európa egyik legjobban felszerelt és minden szempontból biztonságos doppinglaborjába, amely már számos Magyarországon megrendezett világversenyt „szolgált ki”.

„A minták ellenőrzése a WADA akkreditációval rendelkező osztrák laboratóriumban folyamatosan zajlik, ugyanakkor az eredményeket csak a világbajnokság után fogják nyilvánosságra hozni, így a világbajnoki címét újabb világcsúcsjavítással megvédő Milák Kristófét is, akit az elmúlt hetekben négyszer is felkerestek az ellenőrök, legutóbb pályafutása nagy napjának estéjén. A magyar sport büszkeségéről elmondhatom, hogy szabálykövető és

fegyelmezett ember, aki a doppingszabályok betartásával is példaképnek számíthat az úszók körében.”

Arra a kérdésre, hogy az úszás az úgynevezett doppingérzékeny sportágak közé sorolható-e, Tiszeker Ágnes rövid és diplomatikus választ adott.

„Igazságos és elfogadható választ más idei vizessportversenyek mellett főképpen a budapesti világbajnokság, a FINA idei csúcseseménye adhat, amely sztárversenyzők mellett kevésbé ismert és sikeres sportolókat, közel 190 nemzet képviselőit vonultatja fel. Az mindenesetre jó jel, hogy eddigi tapasztalataink szerint a holléti nyilatkozatok kitöltésének elmulasztása vagy pontatlan adatok feltöltése miatt eddig egyetlen sportoló sem kapott »sárga lapos« figyelmeztetést, de ahogy mondani szokás, nyugtával dicsérjük a napot” – hangsúlyozta az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó magyar szakember.

A tesztelés július 3-ig, a vb utolsó versenynapjáig szünet nélkül folytatódik. Addigra a levett minták száma a kétezret is jóval meghaladhatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×