eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hódeszkások és síelők az eplényi síarénában 2020. december 5-én. Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont december 3-án a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek. A síközpont területén a koronavírus-járvány idején több fertőtlenítőpontot is kihelyeztek, és vendégeiktől védőmaszk vagy csősál, illetve kesztyű viselését kérik. Kiemelték: a felvonókon is kötelező a védőeszközök használata.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újabb csapás sújtja ebben a szezonban a magyarországi sípályákat

Magyarországon a mostani száraz télen nem is működhetnének a sípályák hóágyúk nélkül, sőt van, ahol már az ehhez szükséges víz összegyűjtése is problémát okoz. A korábbi húsz helyett mára négy-öt sípálya működik hazánkban – hívta fel a figyelmet a Síelők.hu alapító-főszerkesztője.

A február beköszöntével megkezdődött a környező országok sípályáin a főszezon. Megszűnt a januári "lézengés" és egyre többen csatolnak fel sílécet, és kezdődnek az iskolai síszünetek is – fogalmazott Wesselényi Andrea. A Síelők.hu alapító-főszerkesztője a magyarországi lehetőséget illetően azt mondta: egyelőre csak műhavon lehet hódolni a téli sportnak, miután nem volt itthon idén számottevő havazás. Így aztán Mátraszentistvánban, Eplényben és Sátoraljaújhelyen mennek momentán a felvonók, valamint Kékestetőn működik egy kis tanulópálya.

A szakértő meglátása szerint a természetes- és műhó között nem igazán van különbség, és mindkettő hasonló élményt kínál a téli sport szerelmeseinek. Mint megjegyezte, Magyarországon nem is lehetne az egész szezonban síelni, ha nem lenne hóágyúzás. Idén ráadásul annyira száraz az időjárás, hogy

már a hóágyúzáshoz szükséges vízforrások is elapadtak, illetve kimerült a víztározó tó Eplényben,

amire korábban nem igazán volt még példa. Bár sikerült mostanra ezt a problémát áthidalni, továbbra is küszködnek azzal, hogy elegendő mennyiséget tudjanak hóágyúzni, és az egész pályarendszert még így sem tudják hóval borítani – tette hozzá. Mátraszentistvánban kicsit jobb a helyzet, mert van tartalék víz, de Wesselényi Andrea szavai szerint ott is nagyon jól kell gazdálkodniuk a vízzel, hogy kitartson.

Vagyis az most egy nagyon extrém helyzet, hogy nem jött össze annyi természetes víz a tározókban, hogy nyugodtan végig lehessen csinálni egy szezont – foglalta össze a szakértő.

A jelenleg zajló pekingi téli olimpiát is műhavon rendezik. Ezzel kapcsolatban rámutatott: afelé megy a jövő, hogy a sítelepek fennmaradását egyre inkább a hóágyúzás tudja szolgáltatni.

"Magyarországon nem is lenne síszezon ezek nélkül. Sajnos idáig jutottunk. A Síelők.hu alapításakor még húsz magyarországi sítelepről adtunk hójelentést, ma pedig már csak négy-öt síterep működőképes, mindegyiken hóágyúkkal biztosítják a havat" – mondta Wesselényi Andrea.

Jó tudni: idehaza a műhó 100 százalék vízből készül, hiszen Európában nem engedélyezett, hogy ehhez bármilyen vegyi anyagot keverjenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×