eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 12:  Aron Gadorfalvi of Hungary competes in the Mens RS:X class on Day 7 of the Rio 2016 Olympic Games at Marina da Gloria on August 12, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Nyitókép: Clive Mason/Getty Images

Eldőlt, nem lesz meg Tokióban a hetedik olimpiája a magyar sportolónak

Nem indulhat Tokióban, hetedik olimpiáján a szörfös Gádorfalvi Áron, miután a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) véglegesítette a mezőnyt.

Gádorfalvinak nem sikerült kvótát szereznie, de tavalyi Európa-bajnoki szereplése után az első tartalék volt, így maradt esélye, hogy 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016 után ismét ötkarikás játékokon indulhasson, s ezzel magyar rekorder legyen. Ez akkor történhetett volna meg, ha azon országok közül, amelyek a maximáltnál több hajóosztályban szereztek kvótát, szörfben visszalép valamelyik. Erre a norvégok esetében mutatkozott esély, szerdán azonban – amint azt Utassy Loránd szövetségi kapitány közölte – az északi ország jelezte, hogy küld férfi szörföst Tokióba.

Ezzel egy szép sorozat szakad meg, mivel

2000, azaz Sydney óta mindig volt magyar férfi és női szörfös is az olimpián, amit egyetlen más tenger nélküli ország sem tudott elérni.

A magyar olimpiai szerepléseket tekintve Mohamed Aida lehet a csúcstartó, a világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, így Tokió lehet a hetedik olimpiája. A sportági szövetség döntése szerint ő a negyedik csapattag, aki becserélhető a verseny során.

"Nagyon billegett a léc az elmúlt időszakban, volt, amikor úgy gondoltam, hogy ott leszek Tokióban, aztán volt, amikor nem. A norvég srác elindult a világbajnokságon, akkor már lemondtam az olimpiáról, később jelezték, hogy nem tudta megfutni a szintet, akkor megint reménykedtem, de hát így alakult" - nyilatkozott az MTI-nek Gádorfalvi Áron.

Hozzátette, ugyanakkor van esély rá, hogy felkészül a 2024-es játékokra, ahol a mostani RSX helyett a foilos, azaz támasztóuszonyos szörf szerepel majd a programban.

"Még csak ismerkedem az új szörffel, pár napot mentem vele eddig. Szeptembertől ráállok, egy évet rászánok, meglátom, hogy sikerül, mert jövőre már olimpiai kvalifikációs versenyt is rendeznek" - mondta Gádorfalvi. Kiemelte, 2024-ben 47 éves lesz, de megfelelő támogatói háttérrel belevágna a felkészülésbe, s lát esélyt, hogy Párizsban elinduljon hetedik olimpiáján.

A magyar színeket így vitorlázásban Vadnai Benjamin (Laser Standard), Érdi Mária (Laser Radial), Berecz Zsombor (Finndingi) és Cholnoky Sára (szörf) képviseli majd az július 23-án kezdődő olimpián.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×