eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Különleges érmét adott ki az MNB

Most először a paralimpiai sportolókat is reprezentálják az emlékérmék.

A Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsátott ki a nyári tokiói olimpia és a paralimpia tiszteletére.

A 10 ezer forintos címletű ezüst és 2000 forintos színesfém emlékérmet Endrődy Zoltán iparművész tervezte. A világ legnagyobb, legnézettebb sporteseménye kapcsán 1984 óta jelentet meg emlékpénzeket az MNB, de most először a paralimpiai sportolókat is reprezentálják az emlékérmék.

Az emlékérmék képi megjelenésükben a magyar csapatra hívják fel a figyelmet azon sportágak kiemelésével, amelyekben egyaránt sikeresek a magyar olimpiai és paralimpiai sportolók.

A hátoldalon szereplő Magyarock szó a Magyar Olimpiai Csapat szurkolói márkájára utal.

Az előoldal központi motívumaként ezért az ép és parasportban is sikersportágnak számító kajak-kenu, úszás és vívás absztrakt ábrázolása látható. A geometrikus síkokra bontott formákkal ábrázolt sportolók (kajakos, úszó és kerekesszékes vívó) a két magyar csapat együttműködését, integrációját hivatott jelképezni. A sportolók ábrázolását keretbe foglalja a MAGYARORSZÁG körirat, melynek végpontjait az érme szélén futó körvonal köti össze. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán mesterjegye a kerekesszékes vívó ábrázolásától balra található.

Az emlékérmék hátoldalán a magyar olimpiai csapat összetartozást jelképező, és a magyar paralimpiai csapat egyenlőséget kiemelő logójának ábrázolása látható, melyeket a hátoldal szélén futó "MAGYAR OLIMPIAI ÉS PARALIMPIAI CSAPAT" körirat, illetve a körirat végpontjait összekötő körvonal övez. A logók ábrázolása mellett, bal, illetve jobb oldalon az ötkarikás játékok hivatalos elnevezése a "TOKYO 2020" felirat olvasható két részre tagolva.

Az emlékpénzek értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a "XXXII. Nyári Olimpiai és a XVI. Nyári Paralimpiai Játékok" ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-nél.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×